Изминалата година задълбочи търговския конфликт между Huawеi и американското правителство. Търговските санкции се засилиха през втората половина на година и това изключи компанията от доставките на хардуер. Премиерата на Huawei Mate 40 е последният смартфон от висок клас, за който Huawei имат достатъчно компоненти.

Все пак компанията се надява повече партньори от цял свят да получат временни лицензи за търговия, които да нормализират ситуацията в дългосрочен план. В началото на месеца разбрахме, че над 300 компании са поискали лиценз да продават хардуер на Huawei, включително и Qualcomm. Тази цифра е добра илюстрация колко много брандове искат да поддържат нормални бизнес отношения с китайския гигант.

Стратегията на Huawei е фокусирана към създаването на алтернативна операционна система с името HarmonyOS, както и цяла екосистема от приложения, с които да конкурират Google. Първите смартфони на компанията с този софтуер и поддръжка на 5G мрежи се очаква да бъдат налични на пазара през втората половина на следващата година.

 

 

Китайският производител ще продължи да инвестира в разработката на нови технологии и иновации, които да им позволят дългосрочно да бъдат лидер в мобилната индустрия. Докато бизнес климата около Huawei се стабилизира от компанията ще разчитат основно на локалния пазар, за да генерират приходи.

Данни на пазарни наблюдатели разкриват, че през последната година компанията е регистрирала на свое име 8607 патента на безжични технологии. По този начин Huawei са едноличен лидер по този показател в световен мащаб и изпреварват Qualcomm.

Американската компания е регистрирала на свое име 5807 подобни патента от началото на 2020г. досега, съобщавa GizmoChina. Любопитното е, че третата компания в списъка е Oppo, които са входирали документи за 5353 свои концепции на безжични технологии през годината.

Според информацията Китай и САЩ заедно генерират 65% от световните патенти, изпреварвайки Япония и Южна Корея със съответно 15% и 7%. Инвестициите в подобни технологии не са изненадващи, тъй като за ключови за разработката на мобилни 5G мрежи.

 

Още от Digital: Koга смартфоните на Huawei ще получат EMUI 11