Вече ви информирахме, че HongMeng e операционната система на Huawei, която ще замести Android. Китайският гигант работи усилено над този софтуер като алтернативно решение на търговските санкции на САЩ. Huawei бяха изключени от веригата на доставки на водещите производители и бяха информирани, че новите им смартфони няма да имат достъп до Google Play. Kомпанията имa 90 дни да ъпдейтне настоящите си устройства, но след това вероятно няма да може да използва онлайн магазина, както другите производители.

 

В контекста на всички тези ограничения не е изненадващо, че Huawei са започнали работа над собствена операционна система. Този проект може да се окаже ключов за бъдещето на китайския бранд в мобилната индустрия. Компанията се подготвя усилено за ситуация, в която лиценза им за Android ще бъде отнет дългосрочно и вече са регистрирали на свое име търговската марка "HongМeng". Молбата вече е входирана и официално приета от Китайската национална агенция за интелектуална собственост, съобщава mspoweruser.

 

 

Едва ли има по-категорично доказателство за името на новата операционна система от тези данни. Припомняме ви също, че шефът на Huawei, Ричард Ю потвърди, че HongMeng OS ще е готова до края на 2019г. Ако всичко върви по план всички потребители на компанията ще имат достъп до операционната система до пролетта на 2020г. На този етап не разполагаме с никакви детайли за интерфейса на платформата, която ще предложи и алтернативен магазин за приложения, разработван съвместно с Аptoide. Следващите седмици ще са изключително динамични за Huawei.

 

Oще от DIgital: Google срещу Huawei - защо Android може да се окаже голмият губещ