Huawei разработват собствена серия процесори с името Kirin, която захранва смартфоните им с Android. По този начин компанията намалява зависимостта си от други производители, но и предлагат нещо различни на своите потребители. Huawei също така инвестират средства и в разработката на собствена Kunpeng серия от процесори за сървъри. Всъщност тези чипове използват ARM-базирани архитектури и скоро може да са достъпни и за настолните компютри.

 

Това ще е възможно благодарение на премиерата на дънна платка с името Kunpeng D920S10. Въпросният хардуер позволява Kunpeng 920 процесора да бъде използван в компютър, съобщава Liliputing. Това е чип, който е произведен със 7-нанометрова технология, който има четири ядра и максимална работна честота от 2.6GHz. От компанията са използвали ARMv8 дизайна и подготвят премиерата на версия, която има осем ядра и респективно предлага по-висока производителност.

 

В същото време дънната платка Kunpeng D920S10 ще може да се конфигурира с до 64GB DDR-2400 RAM и до шест SATA 3.0 оптични устройства. Предвидени са още три PCle слота, по четири USB 3.0 и USB 2.0. Все още не разполагаме с официално потвърждение за плановете на Huawei, но можем да предположим, че дънната платка ще се използва в устройства с Windows 10. Навлизането на Huawei в този сегмент със сигурност ще привлече интереса на много потребители.

 

Още от Digital: Лаптоп срещу десктоп компютър – какво да изберем