Китайският производител е в центъра на мащабен политически, дипломатически и икономически конфликт между Китай и САЩ. Желанието на Huawei да продължат да поддържат нормални бизнес отношения със своите хардуерни партньори по цял свят, обаче се сблъска с нови търговски санкции на американското правителство. 

Вече ви съобщихме, че САЩ удължава търговските санкции срещу Huawei с още една година. Това решение логично създава значими предпоставки за дългосрочни проблеми на компанията. Huawei имат огромна база от лоялни фенове не само по цял свят, но и в родината си. Благодарение на тях доброто представяне на китайския гигант продължава с пълна сила. 

Статистическите данни в последния доклад на Canalys разкриват, че Huawei са най-големия производител на смартфони в световен мащаб за май. Компанията е изпреварила с 1% своя основен конкурент и вече притежава 19.7% дял, докато Samsung са генерирали 19.6% от продажбите за месец май. 

Общият брой на доставените смартфони за периода е 81.97 млн., информира GizmoChina. 

За сравнение през април Huawei имаше 21.4% дял, a Samsung oтчетоха 19.1% от продажбите. Всъщност това е първия път, в който китайския производител се превърна в най-големия производител на смартфони.

Резултатите са интересни защото показват, че Huawei въпреки по-слабите продажби успяват да бъдат лидер в мобилната индустрия за втори пореден месец. 

Аpple заемат трето място с 13% от продажбите и са следвани от Oppo, Xiaomi и Vivo, които имат 8% дял с минимални разлики помежду си. Стратегията на Huawei през втората половина на годината е свързана с премиерата на Huawei Mate 40, която вероятно ще е през октомври. 

 

 

Представянето на следващия флагман в портфолиото на компанията ще изостри конкуренцията през последното тримесечие,  когато ще видим още iPhone 12, Google Pixel 5, както и Samsung Galaxy Note 20, чиято премиера е на 5 август. 

Остава да разберем дали Huwaei ще продължат да ограничават негативното влияние на търговските санкции върху своя бизнес модел при смартфоните и през втората половина на 2020г. 

 

Още от Digital: Huawei Mate 40 Pro ще използва камера технология на Largan Precision