Вече ви информирахме, че Google отне лиценза на Huawei, a Intel, Foxconn, Qualcomm и Broadcom спират доставките за компанията, заради търговската война. Това е решение, което лишава новите устройства на компанията от достъп до Google Play и бъдещи софтуерни ъпдейти за Android. Единственото положително около тeзи неочаквани рестрикции на американското правителство е, че настоящите собственици на смартфони на Huawei няма да бъдат засегнати. Министерството на търговията в САЩ все пак взе решение временно да облекчи наложените санкции срещу китайския производител. 

 

От Reuters ни информират, че след разпореждане на правителството Huawei ще разполагат с период от 90 дни, в който могат да осигурят поддръжка на съществуващите си мрежи и да предоставят ъпдейти на настоящите си смартфони. По този начин ще се минимализират крайните последствия за самите потребители от отнемането на лиценза за Android на един от най-големите производители в мобилната индустрия. Временното спиране на санкциите, обаче не означава, че компанията може да купува хардуер, който е създаден в САЩ за бъдещите си продукти.

 

 

Тази забрана може да се преодолее с получаването на специален лиценз от властите, който почти сигурно ще бъде отказан на Huawei. Водещa причина за "свободния" период с продължителност от 90 дни е да се предостави достатъчно време на телекомуникационните оператори в страната, които използват оборудване на Huawei да настроят своите мрежи. По този начин ще се избегне ситуацията, в която мобилните устройства на потребителите или цели мрежи блокират, заради несъвместимост с хардуера. Временният лиценз ще продължи до 19 август.

 

Oще от Digital: Oтнемането на Android лиценза на Huawei срина акциите на европейските производители на хардуер