Смартфоните са винаги на една ръка разстояние независимо дали сме вкъщи, работим в офиса или пътуваме. Мобилните устройства използват най-модерните технологии и множество хардуерни сензори, с които разбират какво се случва около нас. Подобни данни са полезни за много неща, включително и за предоставяне на актуална информация за трафика в Google Maps.

Използването на сигнали от смартфоните също така може да бъде полезно и като превенция за разпространението на  коронавируса. В някои страни местните правителства подкпрепиха проекти за разработка на приложения, които да допринесат за по-ефективното спазване на мерките за социална дистанция.

Подобни софтурни решени използват Bluetooth свързаност, за да проследяват контакти при заразени с COVID-19  и позволяват бързо да се обработва и споделят данните със здравните власти. Huawei са един от световните лидери в пазара на смартфони и също полагат усилия да помогнат на своите многобройни потребители в трудните време на пандемия.

Компанията вече позволява да измерваме телесната температура директно от устройствата.

 

 

На пръв поглед това не звучи като сериозно подобрения, но може да е много полезно в контекста на коронавируса и постоянните проверки на публични места. В момента Huawei предлагат два модела с тази функционалност. Това са Honor Play4 Pro, който има 6.57"дисплей, двойна селфи камера, Kirin 990 5G процесор и работи с Magic UI 3.0 интерфейса.

Интеграцията на инфрачервен сензор е подходящо за измерване на температура в диапазона между -20 до 100 градуса по Целзий. Самият смартфон не излъчва, а абсорбира IR енергията от човек или друг обект, за да измери температурата. Другият смартфон на Huawei, който предлага такъв IR сензор е Huawei Mate 40 RS Porsche Design oт премиум сегмента.

Китайският производител вярва, че технологията има бъдеще и сега официално подаде документи за патентоване на този метод с името "Mobile Phone with Graphical User Interface for Temperature Measurement and Display Results". Данните описват как измерването става с камерите на смартфоните, а резултата се възпроизвежда на дисплея на устройството.

 

Още от Digital: Huawei са регистрирали най-много патенти за безжични технологии през 2020г.