Huawei е компания, на която дължим сериозна част от иновациите при камерите на смартфони през последните две години. Флагманите от сериите Huawei Mate и Huawei Р традиционно използват оптика на Leica, смарт системи за автофокус и изкуствен интелект. Любителите на фотографията могат да се възползват от впечатляващи възможности за снимане при ниска осветеност и всевъзможни условия със смартфоните на компанията. 

Китайският производител вече се е насочил към следващата голяма иновация при камерите и това е "Liquid Lens" технологията. Данни свързани с документите от регистрация на патент пред China National Intellectual Property Administration (CNIPA) разкриват повече за плановете на Huawei. Така компанията ще опита да изпревари своите конкуренти в популяризирането на технологията. 

Всъщност термина "Liquid Lens" описва използването на оптична течност в клетъчната структура, вместо стъкло. Предимството е, че това съединение е в точна форма и може да променя напълно формата си при механично или електронно регулираме и респективно по-бързо и ефективно да изменя фокусното разстояние.

Теоретично модулите, които използват "Liquid Lens" технологията съкращават значително времето за реакция при фокусиране, спрямо традиционните сензори в индустрията. Другото предимство на този метод е, че подобрява възможностите за оптично стабилизиране на изображенията, което е ключова характеристика в камерите на смартфоните

Технологията "Liquid Lens" досега е намирала приложение предимно в микроскопи, производствено оборудване и някои професионални системи за дронове и скоро ще стане част от мобилните устройства.

 

 

Основните предимства от "Liquid Lens" са по-бърз автофокус, по-добра оптична стабилизация на изображенията и намаляването на зависимостта от допълнителни сензори. Неслучайно Huawei искат да популяризират технологията в пазара на смартфони. Описанието на патента разкрива камера модул с няколко "Liquid Lens" компонента, които са прикрепрени към подвижен механизъм.

Този елмент се движи по посоката на "оптичната ос".  Трудно е да се направи предположение колко време ще отнеме на Huawei да оптимизират технологията за реални продукти на пазара.

Все пак премиерата на Huawei P50 Pro изглежда като добра възможност да видим как работи "Liguid Lens" в смартфон от висок клас. 

 

Още от Digital: Как да инсталираме Petal Search - приложението на Huawei, което ще конкурира Google (Видео)