Вече познавате добре смартфона на екраните си. Това е премиерният флагман на Huawei - камерафонът P40 Pro.

В първата част на фотографското видео ревю, което му посветихме, Digital.bg разгледа голяма част от функциите на смартфона, но те не са една и две и трябва всичко да се разгледа подробно и в детайли. 

 

 

 

Следващата технологична новост на която задължително трябва да обърнем внимание при тестваният тук Huawei P40 Pro е портретната фотография, която става все по-популярна в социалните мрежи. По време на тестовете ни, P40 Pro се справя перфектно и с това изпитание.

Както е видно от кадрите на екраните ви, имаме прецизна сегментация на обектите и целево увеличаване на яркостта за портрети с подобаващо добра подсветка.

Последната е много голям проблем на повечето смартфони и някои фотографи опитват да компенсират чрез софтуерна настройка или постобработка, но крайният резултат определено не е толкова добър, колкото този тук.

Още нещо което ни харесва в портретните функционалности на камерата на Huawei P40 Pro е възможността да се правят нощни портрети с ограничена околна светлина.

 

 

Възможностите за IA фотография също не са за пренебрегване. P40 Pro има 3-та генерация AI Image Huawei Golden Snap.

Смартфонът има на разположение функцията "AI Best moment" функционалност, зад която стои нешо много полезно. Когато искате да снимате - преди и по време на натискането на спусъка, камерата прави 40 последователни кадъра с 12MP качество.

Последствие на база на специално зададен прецизен алгоритъм, изкуственият интелект избира от 1 до 3 перфектни кадъра.

Тази функция е много полезна, когато снимате движещи се обекти или човешки лица, в които искате да уловите определена мимика или настроение.

Когато снимате споменатите движещи се обекти навън, можете да се възползвате от още една много полезна, производна на тази функция.

Можете да премахнете от кадър нежелан обект - човек, автомобил или нещо друго което е преминало неочаквано в него.

 

 

Снимайки видео, можете да се възползвате от MOVIE MAGIC функциите на Huawei P40 Pro. Само част от функциите които има тя са HDR за изравняване на цветовете и яркостта при неравномерно осветени кадри, като тук ще маркираме и ISO 51200. При видео имаме и подобряване на качеството чрез super sensing cine camera функционалността, която наистина доставя кинематографско усещане в кадъра.

За това разбира се голяма заслуга има и технологията 16-in-1 pixel binning. 

 

 

В допълнителните функционалности, ще отбележим тази за Real time bokeh effect и при видео.

Дефокусирането на фона и тук е много прецизно, дори при движещи се обекти в кадър. Снимайки видео, някои камери имат проблеми със звука при приближаване.

P40 Pro няма този проблем, защото локализацията на източника на звук в кадъра се определя чрез измерване на разликата в интензитета на входа от 3-те микрофона, разположени в горната, долната и задната част на устройството.

Това също намалява звуковите шумове от обекти извън фокуса. 

 

 

Камерата на Huawei P40 Pro има и Ultra slow motion функционалност, която снима с 7680fps и последствие възпроизвежда видеото с 1/256 от реалната му скорост.

И последното, но не и по важност фотографско нещо на което ще обърнем внимание при Huawei P40 Pro е неговата предна селфи камера или по-точно камери, защото са две на брой.

Те са  32MP и ви позволяват не само да си правите снимки с "Ефект Боке", но и да се възползвате от жестова функционалност на сензора.

И тук имате достатъчно добър автоматичен фокус, а максималното качество на видео записа е 4K UHD.

 

 

И на финала на нашата поредица, посветена на Huawei P40 Pro сме оставили компонента, който се грижи всичко споменато до тук да функционира безпроблемно.

Досетихте се - става сума за енергия, която получаваме благодарение на батерията с 4200mAh заряд. Времето за което ще ви стигнат те е строго индивидуално според начина ви на потребление.

По време на тестовете ни, в зависимост от натоварването, ние успяхме да го изтощим от 100% до 3% за между 2 и 4 дни.

По отношение на зареждането - в комплект с телефона имате 40W SUPERCHARGE зарядно, като телефонът може да се зарежда и безжично с 40W WIRELESS HUAWEI SUPERCHARGE.