Тези от вас, които следят видео ревютата на Digital.bg, вече познават добре смартфона на екраните си. Това е новият топ флагман Huawei P40 Pro. Един смартфон, който буквално обърна представите ни за мобилна фотография и който все още продължаваме да тестваме, за да можем да ви покажем максимално изчерпателно фотографско видео ревю. 

Наравно с ревностните фенове на Pro серията си обаче, Huawei имат и не малко привърженици на серията Lite. И тази година китайският технологичен гигант остана верен на традицията да радва феновете си такова устройство. Уважаеми дами и господа, тук Digital.bg ще запознае подробно с новият Huawei P40 Lite. 

Тук ще ви издадем в аванс - имайте предвид, че бюджетният подгласник на флагмана не никак за подценяване, защото дори има параметри, съпоставими с тези на някои флагмани на други марки. Това е смартфон, който спокойно можем да препоръчаме на някой, който има по-ограничен бюджет, като по-ниската цена няма да е за сметка на високото качество.

Несъмнено първият акцент, който ще направим върху Huawei P40 Lite е неговият впечатляващ дизайн. Попитахме 10 случайни човека на улицата, какво мислят за дизайна на P40 Lite, който им показвахме. Kакто предварително бяхме скрили с лепенка логото на бранда върху гърба, за да бъде анкетата ни най-обективна. Резултатът беше впечатляващ - 8 човека казаха, че им харесва, един не го хареса и един разпозна, че това не е Apple, след което извади iPhone 6 от джоба си. Ние не сме сред анкетираните, но определено можем да кажем, че визията на P40 Lite ни допада. 

 

Дизайнът който Huawei са избрали за смартфона си е с характерна извивка и в четирите му страни. Това е не само красиво, но и много практично решение, защото в комбинация със заоблените ъгли и периферия, P40 Lite е много удобен за държане в ръка. Стъкленият гръб не се пързаля и стои стабилно долепен до дланта ни. Така стартирайки телефона посредством Fingerprint сензора в дясно, опасността да го изпуснем е много по-малка. Самият сензор между другото работи много бързо и при 10 последователни опита за отключване, не маркираме нито един неуспешен. 

 

За удобството при държане в ръка спомагат и компактните размери на P40 Lite. Той е с габарити 159.2мм на 76.3мм, което предвид, че дисплеят му е с цели 6.4" диагонал си е направо малко. Тайната на успеха се крие във факта, че рамката около дисплея е съвсем тънка. Като база за сравнение, Apple iPhone 11 Pro Max е само с 1/10 от инча по-голям дисплей, а ширината му е цели 77.8. Тази разлика оказва влияние за удобството при работа с една ръка или по-конкретно на възможността да достигате с палец до срещуположният край на дисплея. В това отношение, тествайки Huawei P40 Lite не се сблъскахме с проблем. За тези от вас, които се интересуват от всички габарити - профилът на смартфона е 8.7мм.

 

И трите цветови разновидности на Huawei P40 Lite са много ефектни, като несъмнено тази, която печели овациите ни е зелената. Тя със сигурност ще се хареса на хората, които е присъщо да бъдат индивидуалисти. Розовата е чудесна за дамите, а черната е неутрално универсалана и максимално изичстена. При всеки един от вариантите, цветен е не само гърбът, но и периферна част на смартфона. Разглеждайки периферията на P40 Lite, ще отбележим 2 важни и полезни неща, които той е наследил от предшественика си Huawei P30 Lite. Първото ще се хареса на хората, които слушат музика с жични слушалки. Благодарение на 3.5мм аудио жак долу, те ще могат да го правят докато успоредно с това зареждат смартфона си или прехвърлят информация. Ще ви припомним, че много съвременни смартфони са премахнали аудио жака и са заложили на мултифункционален USB порт. Вторият акцент при P40 Lite е свързан именно с него, защото тук той е от новият, по-бърз и надежден стандарт Type-C 2.0. Той все още се смята за рядкост при по-ниският ценови клас смартфони. За безжичната връзка с други устройства се грижат NFC и Bluetooth 5.0 с поддръжка на стандарти BLE, SBC и AAC. Wi-Fi антената работи на 2.4GHz и на 5GHz 802.11 стандарти b/g/n/a и ac. Тук е моментът да отбележим, че тествайки навигационната система на Huawei P40 Lite, отчитаме много добро позициониране със съвсем минимално отклонение, в сравнение с професионалната ни навигационна система на Garmin. Навигацията на смартфон поддържа сателитите GPS AGPS GLONASS QZSS и Galileo. Смартфонът има един високоговорител, като решетката му се намира в долната периферна част. Звукът от нея е силен и чист, но нека не ви преразказваме как звучи - предлагаме ви направо да чуете един звуков тест, който записахме специално за вас. 

 

Както и дами се убеждавате, независимо, че е със съвсем достъпна цена, Huawei P40 Lite може да се похвали, че смартфон за който определено има какво да цеп окаже и разкаже. Така че едно видео ревю за това устройство е крайно недостатъчно. Продължавайте да гледате Digital.bg и във втората част на това видео ще разберете по-технологични подробности около дисплея и хардуера на P40 Lite. Предстои още да ви покажем от близо специфичния софтуер, който Huawei са интегрирали тук, като ще акцентираме върху някои специфични новости в него, които успяха да ни изненадат приятно. Ще тестваме още батерията и не на последно място - общо петте камери, които намираме по корпуса на смартфона. Интересното тепърва предстои!

 

Вижте още видео ревюто на Huawei Mate Xs - Първи впечатления от новия сгъваем флагман смартфон