Благодарение на поредица от подробни видео ревюта, които Digital.bg му посвети, вече познавате добре Huawei P30 Pro. До тук разбрахме, че този смартфон не само промени правилата в мобилната фотография, но освен това има красив дизайн с компактни размери и водоустойчив корпус, цветовите му разновидности са доста ефектни, а дисплеят му е по-голям от този на конкурентите му. Тествахме още батерията и възможността ѝ да прехвърля безжично енергия на нуждаещи се от заряд устройства. Споделихме и впечатленията си от бързото 40W зарядно, с което 30 минути към електричесската мрежа са достатъчни за цели 70% батерия. Време е да продължим напред, защото има още много интересни неща, които не знаете за Huawei P30 Pro.

 

 

Когато в края на 2018г., Huawei представиха своите бизнес флагмани Mate 20 и Mate 20 Pro, китайците направиха и премиерата на новото си CPU - HiSilicon Kirin 980 SoC. То се оказа толкова успешно, че последстие продължи да се използва и при актуалните модни окони - Huawei P30 и P30 Pro. Този 7 nm FinFET централният процесор е доказано бърз, надежден и енергоефективен. Притежава 8 ядра, които са разделени в 3 групи – състоящи се от 4 Cortex A55 ядра с 1.8 GHz тактова честота и две двойки Cortex-A76 с 2 ядра и съответно честота 1.92 GHz и 2.6 GHz. Целта на това разделение е направена именно, за да бъде процесора енергоефективен и с максимално добро КПД.За по-любопитните от вас – обратно на повечето предположения, енергоспестяващи са именно 4-те Cortex A55 ядра.

 

 

Те са постоянно активни, а другите, които са клокнати се активират само при нужда от повече мощност – най-често когато работите с тежки програми или играете игри. Тук партнират графичен процесор ARM Mali-G76 MP10, в комбинация с 6GB или 8GB LPDDR4x RAM памет. Нашата тестова бройка е 8GB и сигурно е излишно да ви казваме, че върви светкавично, буквално си лети.  В интернет вече има не малко статистически сравнения направени с помощта на различни Benchmark програми. В някои от тях Huawei P30 Pro превъзхожда конкурентите си, в други им отстъпва, но едно е сигурно – резултатите които получава, винаги са впечатляващи. 

 

 

Например в хардуерните статистически тестове на ноутбукчек,  и по-конкретно в PCMark за Android Work 2.0, P30 Pro получава 9135 точки, което малко над, но съпоставимо с Google Pixel 3 XL и Xiaomi Mi 9, при които резултатът е средно с около 100 точки по-нисък. Samsung Galaxy S10 Plus пък отстъпва с над 1000 точки. На същото място във VRMark Amber Room, Galaxy S10 Plus и Xiaomi Mi 9 имат почти еднакъв брой точки, а P30 Pro има малко над 50 точки повече, достигайки 5020. За сравнение, миналогодишният Huawei P20 Pro има 1980 точки. Да оставим статистическите тестове настрана, защото е най-добре да се доверим на личните си впечатления, а те са най-обективни.

 

 

Във времето в което тествахме Huawei P30 Pro, го натоварвахме на максимум. Играхме тежки игри, инсталирахме Adobe Premiere и Filmmaker, за да обработвахме видео, същото направихме с програми и с навиагационни приложения и тестове на покритие мобилната мрежа. Обобщено – натоварихме смартфона така, както никой средностатистически потребител не би го натоварил в ежедневието си. Въпреки това обаче, P30 Pro не заби и дори нямаше наченки на забавяне, не прегря и корпусът му не повиши температурата си над 39 градуса. Добрият резултат до голяма степен се дължи и на материалите от които е направен корпуса на телефона.

 

 

Вече знаем, че хардуерът на Huawei P30 Pro е много добър, но практиката която имаме ни е научила, че не са единици случаите в които качественият хардуер може да се опорочи от не-много удачен софтуер. За щастие Huawei не е сред марките които експериментират неуспешно в това отношение и техният EMUI 9.1 интерфейс на базата на Android 9 Pie върши чудесна работа.

 

 

Реално Huawei са премахнали всичко излишно от операционната система на Google и са добавили множество полезни и функционални приложения. Почти същите които има и по-малкият фалгман Huawei P30. Още щом свалите с пръст падащото отгоре меню, пред вас се появяват шорткъти към някои от основните полезни функции. Например Huawei Share чрез който можете супер бързо да споделяте файлове с други устройства на Huawei които поддържат тази функция. Правейки фотографското ни видео ревю, което предстои да публикуваме, прехвърлихме над 100 снимки с максимална резолюция само за няколко секунди. Чрез Wireless projector пък можете да визуализирате безжично случващото се на дисплея на смартфона върху екрана на Smart телевизор или проектор.

 

 

Много полезна функция за презентации, която разкрива доста допълнителни възможности. Това пък е шорткът към Screen recorder, който записва директно видео клипове със случващото се върху дисплея на телефона. С него можете да покажете на приятел например, как да използва функцията за „Цветни петна“ на телефона си.

 

 

Сега вече можем да отворим основните настройки и да открием още интересни функции, до които имаме достъп от тук. От „Home screen & wallpaper“ можете да активирате „Always on display“ който при заключен телефон ще показва на дисплея му постоянно календар, часовник и известия. В „Storage“, можете да само с натискането на един бутон да изчиствате кеша и ненужната информация.

 

 

Чрез “Digital balance” можете да създадете различни профили за употреба на смартфона в които да има достъп до различни неща. Например единият профил може да е на детето ви, в който да ограничавате времето за употреба, приложенията които да могат да се активират и т.н.

 

Huawei са поработили значително и над сигурността в „Security & privacy“ имате възможност за различни начини на достъп, заключване на определени приложения с парола, лицево разпознаване или пръстов отпечатък, функция за откриване на загубено или откраднато устройство, както и специална протекция на Google Pay.

 

 

Със сигурност вече сте чули, че Huawei P30 Pro е смартфонът с най-добрата камера в света според престижната класация на DeXomark и тази титла не му е дадена случайно. В това ще се убедите и видео в нашето специализирано фотографско видео ревю, в което не само ще ви покажем иновациите които китайският технологичен гигант въвежда тук за първи път, но и ще дадем нагледен отговор на въпроса „Как снимат камерите на Huawei P30 Pro“