Роди се звезда – не, в това видео ревю няма да обсъждаме филма на Брадли Купър в който главна героиня е Лейди Гага. Звездата която се роди неотдавна в столицата на световната мода – Париж, се казва Huawei P30 Pro. Това е смартфон който веднага след презентацията си бе обявен единодушно от почти всички световни журналисти за най-добрият за 2019г. Иновациите в P30 Pro не са една и две, като в тази специална видео поредица която Digital.bg му посвети, ще разгледаме подробно всяка от тях. Тук ще видите неподправени впечатления от първа ръка и резултати от над седмица обстойни тестове и сравнения.

 

 

Да погледнем какво има в кутията освен смартфона - игла за отваряне на слота за SIM, USB Type-C кабел за пренос на данни в комбинация с бързо 40W зарядно и случалки. Сваляйки предпазното фолио, пред нас се разкрива Huawei P30 Pro в целият си блясък. А той наистина блести, особено в цветовите варианти Amber Sunrise, Breathing Crystal и Aurora който тестваме ние.

 

 

Гърбовете са преливащи и погледнати под различен ъгъл или светлина, разглеждат по различен начин. Не може да се каже кои от тях са открито дамски или мъжки, цветовете наистина са ефектни и пасват на всеки вкус. Към тях Huawei са добавили и неутралните Pearl White и Black. Който отново е огледален, но цветът му не се променя. В България P30 Pro е наличен в три варианта – Aurora, Breathing Crystal и Черен.  Гърбът при всички тях е стъклен и има защита от драскане, периферната лайсна е алуминиева, тя също има различен цвят при отделните разновидности на P30 Pro.

 

 

Още щом погледнем смартфона ни се набива на очи извитият му в дългите страни дисплей, извивката тук е дори по-голяма или по-скоро по-коса от тази на Samsung Galaxy S10, което неминуемо се отразява на ергонимията на телефона и той приляга много плътно към ръката ни. Така шансът да го изпуснем неволно е доста по-малък.  В същото време прекарвайки нокът между гърба, периферията и дисплея, не се усеща никакъв ръб.

 

 

Сглобката на отделните елементи е безупречна. Тя неминуемо се отразява и на ново на защита което Huawei са гарантирали. P30 Pro е с протекция IP68, която му позволява потапяне във вода с дълбочина до 2 метра за до 30 минути. Чудесна екстра която не само ви позволява да приемате обаждания в дъжд, но и дори да правите подводни снимки. За камерата на P30 Pro обаче ще си говорим в отделно фотографско видео ревю.

 

 

Предвид размера на капковидният му Notch дисплей (цели 6.47“), габаритите на смартфона са доста компактни. Това се дължи на изключително тънката рамка около дисплея. В дългите страни тя е едва 2.2мм, а горе 3.36мм. Като база за сравнение ще дадем Apple iPhone XS Max при който в дългите имаме 4.06мм, а горе 4.26мм. Това автоматично се отразява на общите му размери – ширина 77.4мм и височина 157.5мм. При Huawei P30 Pro тези размери са 73.4мм и 158мм. Тоест ширината е значително по-малка, а това е търсен ефект при работа с една ръка, където с палец получаваме безпроблемен достъп до срещуположната страна на дисплея.

 

 

Даваме именно флагмана на Apple за пример, защото дисплеят му също е Notch и е с реципрочен размер. Иначе можем да вземем за сравнение дори смартфон с по-малък дисплей - при LG V40 ThinQ диагоналът е 5.4", а размерите 75.7мм на 158.8мм, Samsung Galaxy S10 Plus дисплеят не е Notch и 6.4“ и въпреки това отново отстъпва на P30 Pro като ширина защото маркира 74.1мм. На височина е едва 4/10 от милиметъра по-къс, но пак ще повторим, за удобство при работа гледаме ширината.

 

 

Периферията на Huawei P30 Pro е по-различна от тази на стандартният Р30. Ако сте обърнали внимание когато ви показвахме окомплектовката в началото на ревюто, кабелът на слушалките в не завършва с 3.5мм жак, а с USB-C. Това обяснява и защо по периферията на P30 Pro няма аудио жак. Долу, където стои той при стандартният Huawei P30, се намира слотът за 2 SIM карти + NM карта памет.

 

 

При Pro откриваме и нещо кое по-малкият му брат няма – инфра червеният порт горе. Чрез него можете да използвате телефона като дистанционно за телевизор, климатик, аудио система и други устройства които поддържат тази функционалност.  P30 Pro има 2 микрофона, като единият е шумоподтискащ – това е звуков тест който записахме с него шумна градска среда, където смартфоните с един микрофон биха имали проблем със записа. Високоговорителят на P30 Pro е един, но звукът от него е доста силен и чист. От настройки можете да се възползвате от фините настройки, които дава Dolby Atmos.  Предлагаме ви и тук да чуете едно тестово аудио.

 

 

Когато разглеждахме намалените рамки около дисплея, сигурно ви направи впечатление, че над него няма решетка за говорител. Тук Huawei са използвали специална технология за акустичен дисплей при който звукът идва изпод самия дисплей. За ваше улеснение, когато имате входящо обаждане, P30 Pro сам ви показва зоната където трябва да поставите ухото си. По корпуса на телефона няма да намерите физически Fingerprint сензор, той също е вграден в дисплея, но в срещуположната долна стана.

 

 

До тук с дизайна и използваните в корпуса на Huawei P30 Pro материали. Продължавайте да гледате Digital.bg и в останалата част от видео поредицата посветена на топ флагмана на китайският технологичен гигант ще научите още много и интересни неща, които едва ли някой друг ще ви разкрие. Тестовете продължават.