Вижте още: Смартфон Huawei P30 - Модният диктатор за 2019г.

 

Това на екраните ви е Huawei P30 с невероятно красивият си цвят Breathing Crystal, той е лесно разпознаваем и се отличава бързо от всички останали смартфони които днес се предлагат на пазара. Премиерният модел на китайският технологичен гигант обаче не е само модерен и красив, той има и технически параметри с които днес могат да се похвалят малко устройства.

 

 

В тази техническа част на видео поредицата която Digital.bg посвети на Huawei P30, ще спрем поглед на характеристиките и качеството на дисплея, ще тестваме хардуера и софтуера. Междувременно, ако сте пропуснали да гледате първата част от поредицата, която посветихме на дизайна и използваните материали, които съпоставихме с тези на предишното поколение Huawei P20 – директен линк към видеото ще намерите над тази статия.

 

 

За разлика от P30 Pro при който дисплеят е извит, тук повърхността е равна, която има различни преимущества, включително и че при евентуално изпускане и последвало счупване, ремонтът ще е доста по-евтин. Също така, P30 идва със заводски вграден протектор. Иначе е доказано, че има потребители които не могат да свикнат с Curved дисплеите и предпочитат точно тази равна повърхност.

 

 

Технологията и резолюцията при дисплеят на Huawei P30 е същият както тази на Pro версията, различен е единствено диагоналът, което дори означава, че тук имаме по-добра плътност на пикселите за инч и изображението е още по-детайлно. Huawei P30 е с 6.1“ диагонал и резолюция 2340х1080 пиксела, респективно PPI е 422, а размерът на всеки от пикселите 0.06мм. В настройки можете да промените софтуерно резолюцията и да изключите част от пикселите, постигайки HD+ резолюция 1560x720 пиксела. Така дисплеят ще консумира по-малко електроенергия, но пък детайлността му ще бъде по-лоша. Това решение е подходящо за хора които използват смартфоните си основно за разговори.

 

 

Нашият съвет е да използвате „Smart resolution“ режима при който изкуственият интелект на смартфона сам преценя в кои моменти, коя резолюция да използва. В сравнение с предишното поколение Huawei P20, което имаше IPS дисплей, тук ъпгрейдът е налице – пред себе си имаме OLED матрица. Разлика определено има и за да не ви разказваме подробно, ако ви е интересна темата, можете да прочетете нашата статия „Защо OLED дисплеите са по-добри за нашите смартфони“.

 

 

Яркостта на дисплея на Huawei P30 е доста висока, дори навън да грее ярко слънце, образите остават достатъчно добре видими, независимо от появилите се отблясъци. В същото време като работите с телефона вечер на тъмно, яркостта автоматично ще се намали до такава степен, че да не натоварва очите ни. Освен това от настройки, може да активирате „Eye comfort“ режим при който цветовете на дисплея стават по-топли. Режимът може да се настрои и така, че да бъде активен само в определен часови диапазон.

 

 

Съотношението на страните на дисплея е 19.5:9, за сравнение при Р20 то беше 18.7:9. Дисплеят на новия модел е много удобен за гледане на видео и игра на игри. Ще ви издадем една много полезна екстра в Huawei P30, която ви позволява да се възползвате от цялата зрителна площ на дисплея му.  Влезте в Настройки – System – и в System navigation можете да премахнте трите виртуални бутона от долната част на дисплея.

 

 

Сега връщането назад в менюто става по този начин, ако искате да се върнете към началният екран – направете слайд отдолу на горе, а за влизане в мултитаскинг – същото движение но със задържане. Повярвайте ни, свикнете ли с тази екстра, трудно бихте се отказали от употребата ѝ последствие.

 

 

Батерията която захранва Huawei P30 е Li-Po акумулатор с 3650 mAh заряд, с 250 повече в сравнение с предишното поколение P20.  По време на тестовете ни, в комбиниран работен режим с едно зареждане телефонът издържа без проблем 2 дни. Ако намалите резолюцията на дисплея, времето ще се увеличи. В настройките на батерията, Huawei дават много подробен мониторинг на потреблението на енергия, на база на който, можете да ръчно да оптимизирате кофициента на полезно действие с определени приложения.

 

 

Също така, можете да се възползвате от автоматична оптимизация или да активирате един от общо 3 енергоспестяващи режима – Performance mode, Power Saving и Ultra Power Saving. С последният можете да увеличите времето за работа с едно зареждане до 3 пъти. Много хора подценяват този режим и си мислят, че с него могат да използват смартфоните си само за разговори, но не е така. Можете да направите настройка на 3 приложения които използвате, според личните си предпочитания и нужди. Например можете да активирате камера, браузър и Facebook. В повечето случаи масовият потребител използва тях най-често. В това можете де убедите и ако се върнете на споменатият мониторинг на потреблението на енергия от батерията. В комплект с Huawei P30 върви специално FastCharge зарядно с 22.5W изходна мощност. С него само за 30 минути, ще заредите батерията от 0 до 60%.

При всички случаи новият Huawei P30 не е смартфон който може да се тества за един ден и впечатленията от него да се споделят за 5 минути. Ако някой ви каже това…просто не му вярвайте. Продължавайте да гледате Digital.bg и ще видите останалите две части от поредицата която посветихме на премиерният флагман на Huawei. В едната от тях ще разгледаме и тестваме хардуера и софтуера на устройството, а в другата ще ви запознаем отблизо с Leica камерите и ще ви покажем множество тестови снимки и видео.