Вижте още: Huawei P20 Lite - Смартфон с нормална цена и красив дизайн

 

За никой не е тайна, че в края на месец Март очакваме появата на 3 нови модела смартфони които ще направят технологичният свят през 2018г. още по-интересен. Досетихте се, това са Huawei P20, големият му брат Pro и олекотената версия Lite. Това ново поколение на китайският технологичен гигант обаче е малко по-различно от всичко което сме виждали до момента от него. Не само защото съвсем скоро в P20 и Pro ще видим технологични нововъведения които никой друг не ни е предлагал, а и защото P20 Lite от подгласник на първите, вече се превръща в смартфон който достойно може да се конкурира дори с флагманите на някои марки.

Huawei P20 Lite е със стъклен гръб с Corning Gorilla Glass протекция

 

В първата част на предпремиерното видео ревюто което Digital.bg му посвети, обърнахме внимание на дизайна и използваните в корпуса на устройството материали. На база това направихме различни интересни съпоставки с предшественици и конкуренти. Не пропуснахме и да направим голям акцент върху цената. Разгледахме още периферията и факторите които все повече повишават сигурността на личните ви данни и информацията която съхранявате в смартфона си.

P20 Lite има две SIM карти, двойна камерa и Fingerprint

 

Но да не преразказваме – линк към въпросното видео ще намерите над тази статия. Сега е време да преминем към следващите компоненти в новият Huawei P20 Lite.

 

Дисплей

Диагоналът на дисплея му е 5.84" което е с над 0.6" повече от дисплея който имаше Huawei P10 Lite. Реално и резолюцията е почти същата, "почти" защото тук дисплеят е със съотношение на страните 19:9 което налага резолюцията не просто да е Full HD, а към нея да е добавен един "+" до 2280х1080 пиксела. 

Дисплеят е 5.84" FHD+ със съотношние на страните 19:9 

 

Така плътността на пикселите за един инч е 432ppi с 0.0588мм размер на всяка от точките. Както и сами можете да се убедите от кадрите на екраните си, образите са максимално детайлни и ясни. Контраста също е сериозен – 1500:1. Цветовете са наситени с 96% цветова гама по NTSC, а яркостта доста над средностатистическата. 

Huawei P20 Lite има FullView Display 2.0 дисплей

 

Така дори навън да пече силно слънце, дисплеят остава достатъчно добре видим, защото нивото на яркостта в този момент е цели 10 000lux. Също така можем да отбележим, че ъглите на странично виждане при дисплея с технология FullView Display 2.0 са почти хоризонтални. Телефонът има 2D графичен процесор който улавя и предава по най-добрия начин дори най-фините детайли около контура на всеки обект във фокус. 

Дисплеят на Huawei P20 Lite е доста по раличен от този на P10 Lite

 

Заради 19:9 съотношението на страните на дисплея си, P20 Lite е много удобен за гледане на видео и игра на игри, за които много важна роля играе хардуерът. Така че нека преминем към него.

 

Хардуер

Типично за Huawei, централният процесор е фирмена разработка и е направен специално за модела. В случая имаме 8-ядрен HiSilicon Kirin 659 който наследява използваният при P10 Lite Kirin 658. Новото CPU отново използва 2 4-ки Cortex-A53 ядра, но при допълнителната която се активира при по-големи натоварвания има ъпгрейд на тактовата честота до 2.36 GHz (преди те бяха 2.1 GHz). 

Huawei P20 Lite има процесор HiSilicon Kirin 659

 

При стандартна работа работят само по-слабите 4 ядра, при които честотата остава без промяна - 1.7GHz. Интересно е да се отбележи, че когато P20 Lite е в режим на изчакване, Kirin 659 е напълно изключен с цел пестене на енергия. В този момент за всички процеси случващи се със смартфона отговаря самостоятелен ко процесор с минимална консумация на ток. Партниращият графичен процесор е останал без ъпгрейд – това е Mali-T830 MP2 с две ядра на 900 MHz. RAM паметта пбаче е с увеличен до 4GB обем.

 

Привидно хардуерът на P20 Lite не се отличава много от този който Huawei монтираха в предшественика P10 Lite, но тестовете ни показват, че не е така. Ако върнем лентата почти година назад, във видео ревюто в което тестваме хардуера на Huawei P10 Lite, ще видите, че в AnTuTu Benchmark тест, смартфонът постига 58 082. 

В AnTuTu Benchmark тест Huawei P20 Lite бележи 88 047 точки

 

Сега в същият тест P20 Lite постига с почти 30 000 точки повече, което си е увеличение с над 50%. В този момент на сериозно натоварване измерваме и температурата на тялото и процесора. Благодарение на комбинацията от алуминий и стъкло в корпуса, тя е по-ниска от стандартната. Така, че дори когато играете тежки игри, P20 Lite няма да грее в ръцете ви. 

Huawei P20 Lite е подходящ за игра на по-тежки игри

 

Както виждате на максимална графика играта Asphalt 8: Airborne върви идеално гладко. Можете да сте спокойни – мултитаскинг, множество едновременно отворени приложения, брауз прозорци, таблици и други задачи няма по никакъв начин да затруднят P20 Lite. Затруднения няма да имате и с пространството върху което да съхранявате своите игри и приложения, защото вградената памет може да бъде 64GB или 128GB. С втория обем не могат да се похвалят дори някои далеч по-скъпи флагмани, като например Sony Xperia XZ2 който ви показахме неотдавна. Това е поредното доказателството на твърдението, че при P20 Lite, Huawei ни дават много повече от колкото можем да очакваме от един бюджетен събфлагман.

 

Софтуер

Какво е обаче добър хардуер, без адекватно добър софтуер. При Huawei P20 Lite той е поверен в ръцете на две 8-ци. От една страна имаме операционна система Android 8 Oreo, а от друга допълващ го интерфейс EMUI 8.0. 

P20 Lite е с Android 8 OS с интерфейс Huawei EMUI 8.0 

Да, китайците винаги надграждат базовият софтуер със свой интерфейс и крайният ефект винаги е впечатляващ. Ориентирането в последният EMUI е много лесно и всичко вътре е направено интуитивно, като телефонът сам изучава потребителските ви навици и модели на използване, като така не просто помага, а дори ви предсказва от какво имате нужда.

 

Например с Game assistant можете да избирате между три режима на работа на процесора – специализиран геймърски, комбиниран Smart mode и икономичен Power-saving. Имате още Private space 2.0 който ви позволява да отворите с помощта на Fingerprint сензора втори работен прозорец към и от който да прехвърляте снимки, видео или аудио файлове.

 

Батерия

Батерията която зарежда Huawei P20 Lite е с 3000 mAh заряд. По време на тестовете ни те се оказват достатъчни за между ден и половина до два дни в зависимост от натоварването. В окомплектовката на смартфона влиза и специално бързо зарядно Quick Charge 2.0 с 9V/2A. То зарежда с 30% по-бързо от стандартните Fast Charge зарядни които са 5V/2A. 30 минути зареждане са ви достатъчни за 43% заряд на батерията.

P20 Lite се предлага в Китай и Индия под името Huawei Nova 3e

 

Как снима Huawei P20 Lite? Това е въпрос който вероятно вълнува повечето от вас. Нагледният му отговор, заедно с богата галерия от тестови снимки предстои да видите в отделно фотографско видео ревю в Digital.bg.