Вижте още: Подробни впечатления от камерите на Huawei P10 и P10 Plus – Изложба с авторски снимки

 

В сезона на премиерите има време и за една предпремиера. Това е Huawei P20 Lite – подгласника който по традиция всяка година получава всеки нов флагман на китайският технологичен гигант. През 2018г. флагманите ще са два – P20 и P20 Pro, а Lite ни изненадва приятно с факта, че визуално и технически е достоен да упонира на редица топ модели на различни конкурентни марки. Какво имаме предвид ли?! Останете с Digital.bg в следващите минути и ще разберете.

 

Дизайн

Свикнали сме дизайнът на„Lite” версиите да е по-семпъл, в тях да са използвани по-обикновени материали и най-общо казано – да не ни впечатляват с визията си. Когато обаче P20 Lite дойде при нас за тест, още щом отворихме кутията му имаше няколко секундно мълчание и недоумяващи погледи които казва „Дали пък не са ни изпратили по грешка самият P20?!”  

Не, няма грешка – Lite изглежда наистина впечатляващо и спокойно може да мине за флагман. На първо място разбира се е дисплеят, който с А-симетричната си горна част веднага се набива на очи. 

 

Той е цели 5.84”, а е побран в тялото доста по-малко от това на повечето 5.5” смартфони. Ето например една нагледна съпоставка с Apple iPhone 8 - 148.6мм на 71.2мм спрямо 158.4мм на 78.1мм. А ето и как изглежда P20 Lite до Huawei Mate 10 Pro който е с 6” дисплей.

Huawei Mate 10 Pro и неговата двойна LEICA камера

 

Новият бюджетен модел на китайците е много удобен за държане в ръка. За това освен размера допринасят още заоблената му метална периферия и извитото 2.5D стъкло което тук имаме както при дисплея, така и върху задната част върху гърба. Като и двете са с протекция Corning Gorilla Glass. 

Дизайнът на Huawe P20 Lite Midnight Black

 

И друг път сме тествали стъклени смартфони, като при повечето от тях голям проблем е било цапането с пръстови отпечатъци. В това отношение P20 Lite е от изключенията и по корпуса му следи от пръсти не личат. Ние тестваме черната Midnight Black версия, но е възможно останалите цветове да има подобен проблем, но е малко вероятно предвид, че са по-светли, а както знаем най-много се цапат тъмните телефони. Иначе останалите три цвята на P20 Lite са Klein Blue, Sakura Pink и Platinum Gold.

 

 

Ако напоследък сме свикнали повечето нови модели смартфони да надграждат визуално съвсем леко предшествениците си, то както се убеждавате от кадрите на екраните си, P20 Lite е с изцяло нова дизайнерска концепция спрямо миналогодишният Huawei P10 Lite който също сме ви показвали във видео ревю.

Fingerprint сензорът работи отлично

 

Той също както наследника си имаше Fingerprint сензор върху гърба, но не можеше да се похвали с тази екстра. Face Unlock ви позволява буквално да можете да отключите смартфона си с поглед. За да не стават случайни отключвания обаче, ще трябва преди активиране да натиснете Power бутона.

Функцията Face Recognition повишава сигурността на телефона

 

Бяхме малко резервирани, до колко функция като Face Recognition ще работи добре в бюджетен смартфон, но след като проведохме няколко теста се оказа, че при P20 Lite тя наистина работи добре. Достатъчно показателно е, че ако затворим очи, фронталната камера не ни разпознава, а дори с поставени диоптрични очила, отново сработва без проблем.

Разглеждайки периферията на смартфона ще отбележим, че бутоните по продължението ѝ са разположени добре. Когато намаляваме звука по време на разговор или искаме да направим бърз скрийншот, не натискаме грешни бутони. P20 Lite е Dual SIM като слота му е от хибриден тип. Тоест можете или да поставите две едновременно работещи nano SIM карти или в едното гнездо да е microSD картата памет. 

Huawei P20 Lite работи едновременно с 2 SIM карти

 

3.5мм аудио жак има! Наблягаме на това, защото в последно време много марки смятат, че потребителите слушат музика само с безжични слушалки…но грешат, практиката показва друго. 

Huawei P20 Lite има 3.5мм аудио жак

 

В окомплектовката на P20 Lite освен зарядно и кабел за пренос на данни, има и стерео слушалки с хендсфри. Тестовете ни с тях показват, че звук който чуваме е задоволителен.

 

 

Ако все пак искате да слушате безжично, бихме ви посъветвали да си купите слушалките Huawei Sport Headphones Bluetooth които доказано са много удачни за активно спортуващи. Високоговорителят по периферията е един и се намира долу – силата на звукът му е над средно ниво.

 

Цена

Lite винаги е най-евтиният представител на серията, която в случая е P20. И тъй като видео ревюто ни е предпремиерно, още тук ще ви издадем в аванс, че цената на P20 Lite е наистина бюджетна на фона на това което се случва в последно време с пазара на смартфони.  След като се появи в България през Април, Huawei P20 Lite ще струва малко над 700лв.

 

Това е линк към втората част на видео ревюто което Digital.bg му посвети, в нея интересното около P20 Lite тепърва предстои…а в това устройство се крият не една и две изненади. Huawei P20 Lite - Тест на процесор Kirin 659, Android 8 с EMUI 8.0 и 9V/2A Quick Charge зарядно