Ако се чудите кой от двата смартфона да изберете – Huawei P20 Pro или неговият подгласник Huawei P20, най-лесният начин да направите правилният избор е да изгледате всички видео ревюта които Digital.bg посвети на тези два интересни смартфони. Директни линкове към тях ще намерите тук долу.

 

 

А в това видео ревю което е част от поредицата посветена на P20 ще се спрем на хардуера и софтуера, за да разберем как се справя той с работа и игра на игри, лесен ли е за ориентиране и бързо ли се свиква с менюто на телефона. На финала ще споделим и още нещо, което при всички случаи ви е интересно – колко надеждна е батерията и какво е времето което може да издържи тя с едно зареждане.

 

 

Компонент на който всеки потребител обръща внимание при избора на бъдещият си смартфон е хардуерът. Добрата новина е, че при класическият Huawei P20 централният процесор е същият както при Pro. Това е 8-ядреният Hisilicon Kirin 970 който съчетава 4 Cortex-A53 ядра на 1.8 GHz и още 4 Cortex-A73 на 2.4 GHz. В стандартен режим на работа, когато браузвате, поддържате социалните си мрежи или говорите по телефона, активна е първата четворка, едва когато имате нужда от повече мощност се активират и останалите 4 ядра. По този начин Huawei контролират умно потреблението на електроенергия и P20 издържа колкото се може по-дълго с едно зареждане. Но за батерията ще си говорим след малко, сега ще споделим впечатленията си от работата на това CPU при което партнират GPU Mali-G72 MP12 и 4GB RAM памет.

 

 

Едва ли някой ще се изненада, но всичко на този телефон върви бързо и безпроблемно. Benchmark резултатите също са впечатляващи - В AnTuTu точките са над тези на Google Pixel 2, а в BaseMark OS II, P20 дори доминира над P20 Pro. В 3DMark разликата между двата е едва 5% в полза на флагмана, а в GFXBench 4.0 и двата смартфона са с еднакъв FPS - 23. Като база за сравнение, миналогодишният флагман Huawei P10 имаше 15fps. Говорейки за кадри в секунда е нормално да споделим и как се справи Huawei P20 при игра на игри.

 

 

По традиция тестваме в ревютата си устройствата първо с по-леки заглавия, а след това с възможно най-тежките. Първата игра е Dead Trigger 2, тя на висока графична настройка постига 60fps. Толкова например преди време получи и далеч по-скъпият Apple iPhone X. Също на висока графика, Asphalt 8: Airborne върви с 30 кадъра в секунда. Можете да сте спокойни – в момента в Google Play няма игра която да затрудни хардуера на Huawei P20. Дори когато е натоварен на максимум, той не грее прекалено много.

 

 

Измерваме средно 34° C температура на корпуса, като основната концентрация на топлината е в горната дясна част.

 

 

Когато в първата част на ревюто ни, отворихме слота за SIM карти, сигурно ви направи впечатление, че там нямаше място за допълнителна microSD памет. Да такъв слот при Huawei P20 няма и това не е случайно! Кой средностатистически потребител би успял да запълни 128GB вградена памет с която разполага смартфона?! Това са над 100 пълнометражни филма с идеално качество или почти 33 000 снимки с висока резолюция.

 

 

Софтуерът на Huawei P20 е базиран на Android версия 8.1 Oreo. Той е също толкова интуитивен и лесен за ориентиране както този при флагманът Pro, защото Huawei са го персонализирали с помощта на своя EMUI 8.1 интерфейс. Например в менюто се открояват функциите на Smart assistance, ето за какво се използват по-интересните от тях.

 

 

Батерията на Huawei P20 е Li-Po акумулатор с 3400 mAh заряд. Въпреки, че това са със 600 mAh по-малко от заряда който има P20 Pro, двата телефона издържат почти еднакво време с едно зареждане. По време на тестовете си маркираме средно от 2 до 3 дни комбинирана експлоатация.

 

 

Иначе ако телефонът е постоянно включен с увеличена на максимум яркост и активен Wi-Fi - той ще работи 13.5 часа. С намалена яркост и изключен интернет - капацитетът скача до цели 31.5 часа. По тези резултати можем да обобщим, че батерията на Huawei P20 издържа по-дълго време от тези на Samsung Galaxy S9, Apple iPhone 8 и Google Pixel 2.

 

 

Huawei P20 върви в комплект със специално SuperCharge зарядно с което за един пълен цикъл на батерията ще са ви нужни само 90 минути.

 

 

Вече познавате достатъчно добре Huawei P20, остана единствено да отговорим нагледно на въпроса „Как снима той?“. Тест на камерите на смартфона, много снимки и видео ще видите в отделно фотографско видео ревю което предстои да публикуваме скоро в Digital.bg.