Вижте още: Смартфон Huawei P20 - Дизайн и цена

 

Познахте го, това на екраните ви е Huawei P20 който има дизайн и цветове които трудно можете да сбъркате.

 

 

След няколко седмици обстойни тестове, Digital.bg вече е готов да ви запознае подробно с впечатленията си от това устройство. До тук в първата част на ревюто което му посветихме, разгледахме основно неговият дизайн, използваните в корпуса материали, специфични решения и интересни иновации които са внедрили Huawei тук. Сега идва ред да продължим с останалата част от впечатленията ни, а те са огромно количество и си заслужава да ги споделим с вас. 

 

 

Не, че веднага ще хукнете да се гмуркате с него, но е хубаво да знаете, че за разлика от Huawei P20 Pro, класическият P20 няма IP67 сертификат за протекция, който да му позволява по-сериозно мокрене. Но, протекция макар и малко по-ниска все пак има. Тя е IP52 и ви дава спокойствие, че ако вали и говорите по телефона или случайно го напръскате, той няма да се повреди. Ако изобщо може да се смята за минус, може би това е единственият минус по който подгласникът отстъпва на топ модела на серията.  

 

 

Във всяко едно друго отношение двата модела са почти еднакви. Единствено P20 е малко по-малък, което пък напоследък дори минава за преимущество, особено сред хората с по-малки ръце. Тук размерите са 149.1мм на 70.8мм спрямо 155мм на 73.9мм при Pro. На всички ви е ясно, че тази разлика е постигната за сметка на големината на дисплея. При P20 той е с 5.8" диагонал, спрямо 6.1" при флагмана.

 

 

Тук също Huawei са използвали иновативната “Notch” технология при която дисплеят не е с правилна форма и има две извивки в горната си част. На тези две места в повечето случаи се виждат известия и различна информация за телефона. Kогато разглеждате снимки, те могат да се разтегнат чак до тази област. Не, че ще го правите често, но е яко да знаете, че телефонът ви го може. Дисплеят на P20 е безрамков и заема цели 80.4% от цялата лицева част на телефона. Към днешна дата освен P20, на пазара имаме само още един смартфон с толкова голям Notch дисплей и това е Apple iPhone X, но той е почти 2 пъти по-скъп което моментално накланя везните в полза на Huawei. Но всъщност колко струва P20 в България?

 

Цена

В свободна продажба го намираме у нас за малко над 1000лв. P20 присъства в портфолиото на всички родни телекоми. Във Виваком при подписване на двугодишен договор с най-висок тарифен план, цената спада до 739.98лв. При Теленор, долната граница е 759.99лв, а в Мтел които от няколко дни се казват вече А1, Huawei P20 струва с 1 стотинка по-малко (759.98лв.)

 

 

Но да се върнем на дисплея и по-конкретно на резолюцията му при P20. Тук тя е една и съща с тази на P20 Pro - 2240х1080 пиксела. Това от своя страна означава, че тук имаме по-добра детайлност на изображението с 429ppi - с 21 пиксела за инч повече от тези при Pro. Технологията на дисплея при Huawei P20 е LTPS LCD и има много красиви и реалистични цветове. Той е чудесен както за гледане на видео, така и за игра на игри. Отделно, че и съотношението на страните е нестандартно  18.7:9 – както вече отбелязахме при Pro, отново идеално за видео и игри.

 

 

Нивото на яркостта е доста над средностатистическото и когато сме навън и грее слънце, дисплеят остава достатъчно добре видим. В същото време имаме и обратният ефект – когато работим вечер на тъмно, яркостта на дисплея спада до много ниска граница и дори след часове взиране не изпитваме повишена умора в очите си. За тези които следят статистиката при смартфоните които тестваме – яркостта при Huawei P20 е около 750 cd/m² с цели 97% разпределение по цялата площ на дисплея.

 

 

Това означава, че при тъмен единичен цвят на дисплея, няма да забележите с невъоръжено око ясно изразени по-светли и по-тъмни зони, а това неминуемо се отразява положително и на картината като цяло. По тези показатели, Samsung Galaxy S9 и Apple iPhone 8 отстъпват на P20. Интересно е също така да отбележим, че  макар и с малко но флагманът Huawei P20 Pro отстъпва на P20 като яркост на дисплея. Но разбира се, при него технологията на дисплея е малко по-различна защото е AMOLED и както се убедихте във видео ревюто което му посветихме – картината която пресъздава той е направо уникална.

 

 

Huawei P20 може да се отключи по няколко начина, като по-специалните от тях са два. Първият е чрез Fingerprint сензора който се намира в долната лицева част. Това разположение не е случайно - сензорът е мултифункционален и използвайки го ще забравите напълно за употребата на класическите виртуални бутони които иначе стоят в рамата на дисплея.

 

 

С единично натискане се връщате назад, със задържане отивате към началната страница, а чрез слайд влизате в мултитаскинг. Иначе и за основната си функция - като сензор разпознаващ пръстови отпечатъци, тази елипса работи чудесно. Тестът ни с 10 последователни опита за отключване е преминат успешно.

 

 

 Вторият начин е да отключите своя Huawei P20, е да го направите поглед…да разбирайте буквално, с поглед. Функцията Face Unlock разпознава, че именно вие сте пред телефона и чак тогава ви дава достъп до него.