Вижте още: Huawei P10 Plus - Устойчив на Мокрене Смартфон с QHD Дисплей

 

Макар Huawei P10 да е един от най-добрите смартфони за 2017г., малко след появата му на бял свят дойде един друг мааалко по-добър и предпочитан от някои потребители смартфон. Казваме „от някои”, защото не всеки предпочита големите смартфони. Вече се досетихте, става дума за Huawei P10 Plus, като тук ще се постараем да ви отговорим на вечният въпрос „По-големият по-добър ли е?”

 

 

В първата част на ревюто което посветихме на P10 Plus разгледахме дизайна и използваните в корпуса му материали, като там изтъкнахме първият коз в полза на по-големият от двата флагмани – той е с IPX3 протекцията която му позволява да бъде мокрен. Съпоставихме размерите му с тези на класическия P10 и установихме, че в съвсем малко по-голямо тяло, Huawei са побрали дисплей с почти два пъти повече пиксели. И не на последно място, P10 Plus има една малка, стара, но много полезна екстра, която P10 няма – инфра червен порт благодарение на който можете да пренасяте безжично информация и да управлявате различни устройства, включително използвайки смартфона си като дистанционно за телевизора, аудио системата или климатика в къщи.

 

Хардуер

Нека сега продължим с хардуера, защото и за него определено има какво интересно да се разкаже, покаже и тества. В основата му стои същият процесор който имаме и при P10 и Mate 9, това е Kirin 960, 8-ядрено CPU което съчетава 2 4-ядрени процесора Cortex A73 на 2.4 GHz и Cortex A53 на 1.8 GHz.

 

 

За видеото партнира GPU Mali-G71 MP8, а RAM паметта ооо да RAM паметта…във версията която се предлага в България, тя е цели 6GB. Ще ви припомним, че при по-малкият P10 имаме с 2GB по-малко, така че ето още едно от преимуществата на Plus пред него.

 

6GB RAM

Както се и очаква, с тази хардуерна комбинация смартфонът  работи безотказно. По време на тестовете си подложихме P10 Plus на максимални натоварвания и той не отчете никакви проблеми.

 

 

Предвид повечето RAM и че дисплеят е с по-висока резолюция, очаквахме по-висока температура на корпуса при игра на игри и е така - максималната температура която измерихме е 48 градуса, като е важно да се отбележи, че заради големият алуминиев корпус, охлаждането последствие става бързо и след минути отчитаме с 9 градуса по-малко.

 

 

В хардуерните тестове чрез които водим статистика за тестваните от нас устройства, P10 Plus обаче също толкова очаквано се справя още по-добре от P10. Да той работеше отлично, а Plus…за него е трудно да се измисли дума определяща скоростта му. Тук разбира се заслуга има и софтуера който е поверен в ръцете на операционна система Android версия 7.0 Nougat.

 

 

Потребителският интерфейс е Emotion UI 5.1, още когато се докоснахме до него за първи път отбелязахме, че е максимално интуитивен и се свиква със съдържанието му за съвсем кратко време.

 

 

За разлика от класическият Huawei P10 който се предлага с 32GB или с 64GB вградена памет, Plus има варианти с 64GB и цели 128GB, като именно вторият има и 6GB RAM памет и както вече разбрахте се предлага в България. Така, че тук отбелязваме и следващият + в полза на по-големият от двата флагмана на Huawei. Ако имате нужда от повече от вградената в телефона памет, макар че практиката ни да показва, че 128GB са напълно достатъчни, можете да ги увеличите с до 256GB чрез четеца на microSD карти памет.

 

Цена

Тук е момента да отбележим, че Huawei P10 Plus ще се предлага у нас във варианти с 1 или 2 SIM карти, като цената ще бъде една и съща и за двата варианта.  А тя в свободна продажба е 1599лв. но вече и трите родни телекома предлагат Plus в портфолиото си, като при подписване на двугодишен договор най-ниската цена е 1000лв. Ето при кой телеком е тя и с какъв план, както и съпоставка спрямо останалите два. Telenor с Нонстоп 30,99 - 999.99лв, Mtel с Мтел безкрай 3XL - 1059.98лв, Vivacom със SMART U и SMART XL+ - 1099.90лв.

 

 

Това пък е видео в което се показва как изглежда Huawei P10 Plus отвътре, в него смартфонът ще бъде разглобен на съставните си части.

 

Батерия

Една от тях е и батерията. Li-Ion акумулаторът е с 3750 mAh заряд или иначе казано с 550 mAh повече от класическият P10. Реално обаче заради изброените по-рано в ревюто ни преимущества, а именно по-голям дисплей с по-висока резолюция и повече RAM, времето за автономност и при двата е едно и също.

 

 

След като тествахме телефона в продължение на седмица можем да кажем, че с комбинирана работа той издържа около 2 дни с едно зареждане. P10 Plus има Super Charge 3.0 зарядното с помощта на което зареждането от 0 до 100% става за около 1 час и 40 минути.