Вижте още: Huawei P10 Lite - Дизайн, Дисплей и Цена

 

Huawei P10… Huawei P10 Lite кой да изберем?! Труден въпрос! Ако преди две години когато тествахме P8 и неговата Lite версия, отговорът беше ясен, то сега вече олекотената версия на новия флагман на Huawei без проблем би могла да се конкурира дори с топ моделите на много други производители на смартфони. Иии изборът е доста труден. Но ние от Digital.bg с помощта на видео ревютата си ще се опитаме да ви помогнем с него.

 

 

В първата част на обзора който посветихме на P10 Lite, ние разгледахме дизайна и използваните в корпуса му материали. Отбелязахме, че макар и Lite, смартфона е с по-голям размер на дисплея от този на първообраза си, като при това резолюцията се е запазила без промяна. Разбрахме и в какви цветови разновидности ще се предлага събфлагманът на Huawei в България, с какви нива на протекция е тялото му и къде може да бъде закупен с най-ниска цена.

 

 

Хардуер

Сега е време да преминем към следващият компонент и той е хардуерът. В основата му стои 8-ядрен 16nm процесор Kirin 658 изработен по FinFET+ технология. Той съчетава два 4-ядрени Cortex-A53 на 1.7 GHz и 2.1 GHz. Максималната тактова честота която можете да постигнете при клокване на CPU-то обаче е цели 2.36GHz.

 

 

Телефона има и един допълнителен i5 co-processor. Той не е нещо ново за Huawei защото го видяхме още през 2015г. при Kirin 950, но е изключително полезна джаджа. Когато P10 Lite е в режим на изчакване, основният му Kirin 658 е изключен напълно. Тогава активен е помощният процесор, който изразходва само 6.5mA. Така времето в което Lite може да стои в режим на изчакване се увеличава в пъти. Партниращият на CPU-то графичен процесор е Mali-T830 MP2 с 900 MHz честота, а RAM паметта 3GB.

 

 

Впечатленията ни от работата на хардуера са много добри, да това определено не е P10 за който няма да намерите игра или приложение което да го затрудни, но и тук хардуера се справя добре със задачите които му поставихме. Ето и резултатите от AnTuTu Benchmark тест, както и нагледни впечатления Asphalt 8. В този момент по традиция измерваме и температурите на корпус и батерията.

 

 

Софтуер

Huawei P10 Lite работи под операционна система Android версия 7.0 Nougat, а интерфейсът му е вече доказалият се като интуитивен Emotion 5.1 UI. Отворили сте няколко приложения, брауз прозорци и игри едновременно. Понякога, за да намерите точно това което ви трябва ще ви е нужно известно време. P10 Lite има Masterful Multi-Tasking софтуер който се учи от вас самите. На база активностите ви, той изважда предпочитанте от вас приложения на преден план и така ориентирането в таск слайда е много по-лесно. Като цяло P10 Lite е един много добър Machine learning смартфон, който с времето се напасва спрямо индивидуалните потребности на собственика си.

 

 

Телефонът има на разположение и още нещо интересно. Както става ясно и от името ѝ, Knuckle Sense Technology ви позволява с двойно почукване на кокалчета да правите видео запис на екрана или пишейки буквата “S” да правите скрийншот. Като важното е, че дисплеят разпознава дали го докосвате с върха на пръста си или с кокалче.

 

Очаквайте

Знаете ли, че в батерията, софтуера контролиращ зареждането ѝ в самото зарядно на P10 Lite има няколко специални неща? Гледайте видео ревютата на Digital.bg и утре ще разберете какви са те.