В началото на 2018г. Digitial.bg ви показа Huawei P Smart, който благодарение на синият си метален корпус бързо се превърна бестселър, а видео ревюто му за отрицателно време събра над 150 000 гледания. Година по-късно ви показахме наследника му Huawei P Smart 2019, който надмина гледаемостта му и ревютата му постигнаха общо над 160 000 гледания. Сега вече в ръцете ни е Huawei P Smart Z. Един малко по-нестандартен и още по-интересен модел, който определено заслужава вниманието ви, защото има какви ли не преимущества и една голяма иновация, която виждаме тук за първи път при смартфон на Huawei.

Ще започнем с това, какво Huawei са оставили в кутията, освен телефона. Игла за отваряне на SIM. USB Type-C кабел за пренос на данни, 10W 5V/2A зарядно и стерео слушалки с Hands-free. Когато отворихме кутията за първи път и се докоснахме до P Smart Z, не знаехме цената му, дори нямахме представа в кой ценови клас се позиционира той. В този момент започнахме да гадаем, каква може да е цената му. Интересното е, че предположенията на всички от екипа ни бяха около 1000лв., а след проверка се оказа, че Huawei P Smart Z е наполовина по-евтин. Браво! Определено Huawei са се справили много добре с дизайна на смартфона си, той изглежда премиум.

 

Усещането когато го държиш в ръката си, също е за луксозно устройство, защото материалите от които е изградено то са доста качествени. Периферната лайсна много наподобява метал, но реално е поликарбон със специална обработка. Той е в същият цвят в който и гърба на телефона, а цветовите разновидности са Midnight Black, Sapphire Blue и Emerald Green. Последният е и тестваният от нас. Гърбът е с много интересна копринена текстура, която блести под светлина. Разпознаваем елемент е разделителната линия, непосредствено под FingerPrint сензора. Впрочем той работи доста бързо и безпроблемно. В дежурният ни тест с 10 последователни опита за отключване, не маркираме нито един неуспешен.


Когато обърнем P Smart Z с лице към нас забелязваме, че дисплея му е направо огромен, за разлика от самия смартфон, който се побира идеално в ръката ни. Това се дължи на факта, че в дългите си страни 6.59" дисплей е почти напълно безрамков. Ширината на Z е 77.3мм, което е една идея по-малко от 77.4-те милиметра на топ флагмана на Apple - iPhone XS Max, чийто дисплей е с почти 1“ по-малък. Тук също така Huawei са използвали възможностите на дисплея на максимум, защото в него няма мъртва зона с Notch или Waterdrop Notch извивка за камера.

Всъщност, къде е предната селфи камера?! В супер тънката рамка над дисплея има само решетка за говорителя. Тук ще отбележим и голямата иновация, която виждаме за първи път в устройство на Huawei. Дори преминаване от основната към предната селфи камера, тя изскача от горната периферна част.

 

Моторизираният механизъм се движи много плавно и е доста стабилен. Както виждате, за него не представлява абсолютно никакъв проблем да повдигне самия телефон. Механизмът има ефектен звук, благодарение на който можем спокойно да нарчем модела Huawei P Smart ззззет. Със сигурност благодарение на изскачащата си камера, смартфонът е добре разпознаваем и няма шанс да не привлече вниманието на околните, когато се снимате.

 

Останалата част от периферията включва – бутон за активиране и курсор за звука в дясно, хибриден слот за 2 SIM карти и microSD горе, USB Type-C порт и аудио жак долу. Тук е и решетката на високоговорителя, той е достатъчно качествен, но най-добре е сами да чуете как звучи от саунд тест във видеото над тази статия. Смартфонът има два микрофона в двата срещуположни края, като горният е шумоподтискащ. Също горе ще намерите говор, който записахме за вас в шумна среда.

 

  

Като технически параметри Z е своеобразен флагман на P Smart серията, защото сериозно надгражда в някои отношения Huawei P Smart 2019 и в това ще се убедите и сами във втората част на видео ревюто, което Digital.bg му посвети. Там ще разгледаме и тестваме подробно хардуера, софтуера и батерията на това интересно премиерно устройство от  достъпен ценови клас.

 

 

Споменавайки цена, тук ще направим една кратка разбивка, къде в България, колко пари струва Huawei P Smart Z. В свободна продажба в търговските вериги модела се предлага за около 500лв. От родните телекоми, за момента намираме P Smart в портфолиото на Теленор, като там при подписване на двугодишен договор с тарифен план за 50лв на месец, цента на апарата спада до 250лв. Дали модела скоро ще се предлага от А1 и Виваком, както и на каква цена, предстои да разберем, защото P Smart Z е съвсем нов и се продава в България от едва 24 часа.