В края на 2017 година, Huawei представи един смартфон, който постави началото на нов бюджетен сегмент сред устройствата им. Това беше Huawei P smart, който бързо набра популярност сред младежката аудитория и сред хората, които не искат да изнвестират огромни суми в нов смартфон. P smart концепцията се оказа толкова успешна, че всяка следваща година Huawei представяха по един нов модел. И така в навечерието на следващата година, китайският технологичен гигант ни изненадва приятно с последният си Huawei P smart 2021.

Ще започнем с разопаковане. В което ще видите какво включва окомплектовката на смартфона – книжки с инструкции, игла за SIM, кабел за пренос на данни и бързо зарядно. А върху дисплея на телефона, базово имате залепен протектор. Кутиите са три, защото решихме да ви покажем и трите цветови разновидности в които P smart 2021 се предлага в България. Първата от тях е класическо черно, което Huawei са нарекли Midnight Black, а другите две са супер ефектните Crush Green и Blush Gold.

 

 

Дизайнът на P smart 2021  определено изглежда премиум. Гледайки смартфона, по никакъв начин не можем да предположим, че той струва по-малко от 400 лева. Huawei са се справили отлично във визуално направление. Периферията е направена от поликарбон, но обработката му досущ наподобява алуминий. Гърбът изглежда като стъклен, но и той е със специална обработка на поликарбон с прозрачен покривен слой.

Независимо, че е с голям дисплей, P smart 2021 е със сравнително компактни размери и е удобен за държане в ръка. Точните му габарити са 165.7мм на 76.9мм с дебелина на профила 9.3мм и тегло от 206гр.

 

 

Периферията на устройството е максимално функционална. По нейното продължение намираме USB Type-C порт за зареждане и пренос на данни, 3.5мм аудио жак, курсор за силата на звука, който може да се използва и за някои бързи команди, като например правене на скрийншот (има още един по-лесен начин, но него ще ви покажем при софтуера). В долната част на телефона има решетка под която се крие високоговорител.

Звукът който генерира той е доста силен и чист. Предлагаме ви да чуете един звуков тест, който направихме с него, вместо да ви разказваме как звучи. P smart 2019 има два вградени микрофона, като единият от тях потиска околни шумове по време на разговор и или запис на аудио/видео. Звуков тест, който записахме с него в шумна градска среда, можете да намерите във видеото над тази статия.

 

 

При предишните поколения Huawei P smart 2019 и Huawei P smart 2020, Fingerprint сензора се намираше върху гърба на телефони, тук той вече е вграден в активационният бутон в дясната периферна част на устройството. И лицето, и гърба на смартфона са максимално изчистени. Дори ако гледаме лицевата част, решетката на говорителя горе е едва забележима. Тя е скрита в самия край.

Ако погледнем ретроспективно назад моделите в  P smart серията на Huawei, ще видим че блока в който се намират камерите върху гърба на смартфоните е растял през всяка следваща година. Тук в него са се побрали цели 4 камери и светкавица, но въпреки това заобленият правоъгълник изглежда стилно.

 

 

Очаквайте втората част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на новите смартфони от семейството Huawei P smart 2021. В нея ще отговорим на всички технически въпроси, които вероятно си задавате за устройството. Ще тестваме дисплея, хардуера, батерията и разбира се камерите.