Новата година започва с нова и така дългоочаквана премиера на един много интересен смартфон който успя за отрицателно време да ни впечатли с комбинация от качества. Става дума за Huawei P Smart 2019 който Digital.bg тества от няколко дни и вече няма търпение да сподели преките си впечатления от него със своите зрители и читатели.

 

Тези от вас които миналата година са гледали видео ревюто което посветихме на първият P Smart знаят, че телефонът имаше доста качества, но наследникът му определено го е надградил значително. Първото нещо което потвърждава това твърдение е уникалният дизайн на устройството. Визуално P Smart 2019 изглежда дори по-яко от някои флагман смартфони за в пъти повече пари. Всъщност, ако предварително не знаехме, че модела струва под 500лв., спокойно можем да го объркаме с флагман.

Поставен до Huawei Mate 20 Pro, P Smart от 2019 година не изглежда като типична бюджетка, а като съвсем конкурентен модел. Дори ако трябва да сме честни “Notch” извивката на дисплея тук изглежда още по-впечатляващо, а и функционално. Но за дисплея, по-подробно след малко. Продължавайки с дизайна, впечатление ни прави много интересният материал от който е направен корпуса и цвета му. Материалът от който е направен 3D извитият корпус с лъскава керамична текстура е по-специален – това е подсилен полиметилметакрил или по-известен у нас като плексиглас. 

Това термопластично органично стъкло е известно със своите зравина, устойчивост на външни влияния, ниско тегло и респективно плътност два пъти по-малка от тази на стъклото. А реално гърбът на P Smart 2019 изглежда точно като стъкло, но е доста по-здрав от него. Цветовите разновидности на модела също са нестандартни и много ефектни Midnight Black, Sapphire Blue и преливащият Aurora Blue който тестваме ние. Повърхността приляга добре към ръката ни и не се пързаля. Формата на телефона е ергономична, със заоблени ъгли и периферия която плавно прелива към 2.5D извитият дисплей, без да се образува неприятен ръб.

 

Предвид, че е с цели 6.21" дисплей, размерите на P Smart 2019 са доста компактни. Телефонът е висок 155.2мм, широк 73.4мм и дебел 7.95мм. Като база за сравнение ще дадем Samsung Galaxy S9+ който е с 6.2" дисплей и е с почти 3 пъти по-висока цена. Неговите размери са 158.1мм на 73.8мм, с дебелина от 8.5мм. Тоест осезаемо по-голям. Същото нещо наблюдаваме и при теглото - глагманът на Samsung е 189гр., а P Smart 2019 тежи само 160гр.

 

 

Както вече констатирахме, дисплеят на Huawei P Smart 2019 е с много нестандартна форма която за първи път видяхме неотдавна при флагмана Mate 20. Разглеждайки лицевата част на бюджетният смартфон, впечатление ни прави, че LED индикаторите за зареждане, известия пропуснати и и входящи обаждания е изнесени долу.

 

За такива горе място просто няма, но пък там се намира решетката на говорителя. Тестовете ни при разговори показват, че звукът от нея е доста чист. Същото можем да кажем и за двата микрофона (единият от които шумоподтискащ), те се намират в двете срещуположни къси страни. Високоговорителят е един и се намира долу, като забележете, когато е запушен, продължаваме да чуваме музиката която сме си пуснали.

 

Тайна се крие в разположението му под корпуса. То не е изцяло насочено надолу, а има и лека пролука нагоре. Така, когато решетката долу е запушена, звукът, макар и по-тихо продължава да се чува от целия гръб на телефона. Останалата част от периферията на телефона е стандартна. 

 

Долу са micro USB порта и аудио жака, в дясно бутонът за активиране и курсорът за звука, а горе е комбинираният слот за 2 SIM карти и допълнителна microSD карта памет. Новият P Smart има Fingerprint сензор, като той е разположен върху гърба на телефона. Тестът ни с 10 последователни опита за отключване показва, че той работи бързо и безпроблемно. Освен чрез пръстов отпечатък, можете да отключите телефона си и с помощта на предната селфи камера, която заедно с Face recognition софтуер разпознава лицето ви пред телефона и чак тогава се отключва.

 

 

Очаквайте и останалите части от видео поредицата която Digital.bg посвети на новият  Huawei P Smart 2019. В тях ще разгледаме обстойно дисплея, ще тестваме хардуера, софтуера и батерията му. Не сме забравили и AI камерата, с която ще направим множество интересни тестови снимки и видео.