Huawei са технологичен гигант, който въпреки агресивните санкции на САЩ продължава да разгръща влиянието си в индустрията. Китайският производител вече изпревари Samsung по продажби на смартфони през май и юни, като най-вероятно ще бъде лидер в този сегмент и през цялото второ тримесечие. 

Финансовите резултати за първата половина на 2020г. вече са факт и очертават по най-красноречив начин доброто представяне на Huawei. Компанията е регистрирала ръст в приходите от 13.1% за периода между януари-юни, въпреки стагнацията при смартфоните.

Трябва да отбележим също, че заради политически натиск доста държави вече се отказаха да разчитат на Huawei в изграждането на 5G мрежи на своите територии.

Конкретните данни показват, че Huawei са регистрирали приходи в размер на $64.88 млрд,, както и марж на нетната печалба от 9.2%. Тоав е минимално увеличение от 8.7% през същия период преди година, съобщава TechCrunch. 

Най-печелившата дивизия за първите две тримесечия е Huawei Consumer Business Group, която отчита $36.2 млрд. приходи.

 

 

Всъщност това представлява 56% от общите приходи за периода, като следващото най-успешно подразделение е Carrier Business Group с $22.5 млрд. или 35% от приходите за периода. Третият стратегически бизнес на китайския гигант, а именно Huawei Enterprise Business Group отчита приходи от $5 млрд. 

Регистрирането на двуцифрен ръст в приходите въпреки специфичната обстановка и рестрикциите на американското правителство са впечатляващ успех. Huawei ще продължат да търсят начини как да останат конкурентни и да се включат в изграждането на 5G инфраструктурата в повече страни. 

Напоследък се говори за промяната в мнението на управляващите във Великобритания, които обмислят да не си партнират с Huawei и да ги оставят извън създаването на 5G екосистемата в страната. Стратегията на компанията ще продължи да бъде обзървана с китайските потребители, на които основно ще разчитат, за да продължат да развиват своя бизнес. 

Премиерата на атрактивни смартфони от премиум сегмента ще има водеща роля за амбициозните планове на Huawei до края на 2020г.

 

Още от Digital: Кои смартфони на Huawei и Honor ще получат първи ъпдейт до EMUI 11