Huawei работят над своя алтернатива на Google Play, които да гарантират бъдещето им в пазара на смартфони, ако търговските санкции на САЩ продължат. Китайският бранд вече инвестира внушителни средства, за да привлече разработчиците към своя предстоящ онлайн магазин. По този начин компанията иска да превърне Аpp Gallery в достатъчно атрактивна платформа, за да накара повече потребители да купуват смартфоните им при липса на достъп до Android. Toзи софтуер ще има важно значение за стратегията им извън Китай.

 

Последните данни на Reuters разкриват, че Huawei са ангажирали още няколко местни компании, които да се включат към този проект. Това са Xiaomi, Oppo и Vivo, които по свой начин ще допринесат за развитието на App Gallery. Четирите компании съвместно ще се опитат да нарушат монопола на Google в сферата на приложенията и респективно да привлекат повече потребители към своите устройства. Именно заради това сключиха "Global Developer Service Alliance" (GDSA), който декларираха дългосрочния им ангажимент към тази концепция.

 

 

Сформирането на алианса също така ще предложи на разработчиците по-добър вариант от сегашната система, която таксува с 30% разработчиците в Google Play. Oбщият онлайн магазин се очаква да бъде наличен за собствениците на смартфони с Android и в Европа. Това определено може да се превърне в сериозна заплаха за Google, тъй като комбинираните показатели на Xiaomi, Oppo и Vivo за последното тримесечие показват 40.1% дял в световния пазар на смартфони. Тепърва ще разбираме повече за този проект.

 

Още от Digital: Защо Google Play има най-голям принос за сигурността и успеха на Android