Huawei са една от големите технологични компании в света, която е пряко ангажирана в борбата с коронавируса по цял свят. За разлика от други големи IT гиганти помощта им не се изразява в предоставяне на финансови средства за болнични заведения. Вместо покупката на тестове и медицинско оборудване от Huawei възприемат съвсем различен подход в неприятната ситуация. Специалисти на компанията използват модерни технологии, за да подобрят възможностите на настоящата система за диагностициране на заболяването. 

 

Всъщност Huawei използват снимки на пациенти от COVID-19 направени с компютърна томография и ги ъплоудват в своите облачни сървъри. След това алгоритми с изкуствен интелект прави детайлен анализ на изображенията и ги съпоставят с голяма база данни. Информацията е генерирана предимно от 80 хил. хора потвърдени случая на заболяването в Китай. Този метод на диагностициране показва доста оптични резултати, тъй като се нуждае от едва две минути, като степента на успеваемост отчетена от Huawei е цели 98%, предаде GizChina.

 

 

Резултатите превръщат системата на Huawei в перфектна алтернатива на настоящите тестове, които се нуждаят от много повече време. Предимството на този подход е, че диагностицирането се извършва от облачни сървъри, а не от реални хора. Това означава, че системата на Huawei не се нуждае от персонал и няма да ангажира лекари, а директно ще им показва вече готовите резултати. Китайският производител се надява по този начин да позволяват на огромен брой хора за по-кратко време да могат да бъдат прегледани от медицинските лица.

 

Все още системата не е официално сертифицирана, но въпреки това вече привлича голямо внимание. Huawei твърдят, че болници във Филипините и Еквадор вече имат необходимото оборудване и използват технологията на компанията. Много е вероятно в следващите седмици техния брой да бъде увеличен допълнително. Изкуственият интелект е изключително подходящ за анализ на огромно количество информация и в конкретния случай да различи отделните фази на заразяването причинено от коронавируса в човешкото тяло.

 

Още от Digital: Разработват се над 20 различни ваксини срещу COVID-19