Вижте още видеото: Смартфон Huawei nova 9 - Тест на дисплей

 

Красив компактен смартфон с модерен дизайн и страхотен дисплей. Това е новият Huawei nova 9, който китайският технологичен гигант представи официално преди дни във Виена.

Интересното при този смартфон е, че той без да струва хиляди левове, предлага на потребителите флагмански характеристики, които спокойно му позволяват да влезне в премиум класа, който според последни проучвания е най-предпочитан сред българските потребители. До тук в серия от няколко видео ревюта, Digital.bg разгледа всичко видимо по корпуса на смартфона, а сега идва ред да надникнем вътре в него.

 

 

И така, в основата на хардуера на nova 9 стои един добре познат ни процесор в лицето на Qualcomm Snapdragon 778G. Това CPU сме виждали вече при няколко други смартфона, като например Honor 50 и Honor 50 Pro, като винаги впечатленията ни от него са били положителни. Процесорът е изграден по 6nm TSMC технология и има общо 8 ядра.

Те са съответно са с Kryo 670 архитектура и са разделени на три групи. Съответно 4 Cortex А78 с 2.4GHz и 4 Cortex А55 с 1.8GHz. Както и друг път сме казвали, това разделение се прави с една основна цел - по-висок коефициент на полезно действие. Защото съгласете се, не е нужно целият потенциал на процесора да работи при леки задачи като браузване, гледане на снимки или чат. В тази ситуация изкуственият интелект разбира, че трябва да включи само А55 основата. При по-сериозни натоварвания, като например игра на игри, се отключват и останалите ядра.

 

 

Партниращият графичен процесор е Adreno 642L, а оперативната RAM памет цели 8GB RAM. Споменавайки памет, ще кажем, че вградената в смартфона такава, която служи за съхранение на информация или иначе казано сториджът, е с обем от 128GB.

Общите ни впечатления от хардуера на Huawei nova 9 са много добри. По време на тестовете си, натоварихме смартфона стабилно с различни задачи като мултитаскинг с над 100 едновременно отворени брауз прозореца, различни приложения за фото и видео обработка и статистически бенчмарк тестове.

 

 

В резултат смартфона върви гладко и безпроблемно, нито за момент не се сблъскахме с някакви проблеми или забавяне. Играта на игри, предвид ценовия си диапазон Huawei nova 9 със сигурност ще бъде смартфон, който често ще бъде използван от потребители, които използват смартфоните си за игри. Заради големия си дисплей със 120Hz честота на опресняване, Nova 9 е изключително подходящ за игри. За такива оказва се е удачен и хардуерът му.

По време на тестовете си, стартирахме различни актуални гейминг заглавия и всички те вървят гладко на смартфона, дори на високи графични настройки. Както можете да се убедите от кадрите на екраните си, картината върви гладко и бързо. Ние само ще добавим, че при тежки натоварвания като тези, корпусът на смартфона не грее прекалено много. За удоволствието по време на игра ще добавим, че спомага и новата Touch Turbo функция на Huawei, която осигурява поредица от оптимизации на сензорите на екрана при докосване.

 

 

За качествената работа на хардуера на Huawei nova 9, разбира се заслуга има и правилно подбраният софтуер, който при новите смартфони на Huawei е тяхна собствена фирмена разработка, с потребителският си интерфейс EMUI 11 има някои много полезни обновления, които ни правят впечатление в менюто на смартфона.

Например консолидирането на различни менюта в Control панела на устройството. Така от слайд менюто можете да започнете да възпроизвеждате аудуо съдържание. Можете да настройвате Wi-Fi и Bluetooth функциите, без да напускате екрана, който е в момента на смартфона ви. По същия начин можете и да контролирате бързо свързаните към nova 9 други устройства. И друг път сме казвали, че екосистемата от свързани устройства на Huawei е много добра.

 

 

Ще го кажем и тук, защото бързо и лесно можем не сам ода свържем помежду им, но и да управляваме от смартфона смарт часовниците от Huawei Watch серията, слушалки FreeBuds, MatePad таблет или MateBook лаптоп. Между nova 9 и последните два типа устройства, можете бързо безжично да прехвърляте файлове, като директно ги предвижвате от екрана на таблета или лаптопа, защото смартфона посредством NFC се свързва с тяхната операционна система само чрез едно докосване.

 

И така стигаме до батерията, която захранва всичко изброено до тук при новия Huawei nova 9. Тя е Li-Po акумулатор с 4300mAh заряд. По време на обстойните тестове на които подлагахме смартфона в продължение на над 10 дни, батерията беше достатъчна средно за около 2 дни комбинирана работа с едно зареждане. Тук обаче идва ред да отбележим нещо любопитно. В комплект със смартфона върви 66W бързо зарядно, което забележете, зарежда батерията от 0 до 100% за едва 38 минути. SuperCharge технологията на Huawei работи отлично и реално докато пием кафето си сутрин, можем да заредим nova 9 с енергия, която ще му е достатъчна за цял ден работа.