Вижте още: До 31 октомври смартфона Huawei nova 9 ще се предлага в комплект с Huawei FreeBuds 4 за 999 лв.

 

Вече сте гледали премиерното видео ревю на смартфона Huawei nova 9. В него минути след световната му премиера във Виена ви показахме синтезирано, какво представлява устройството, какви са ключовите му характеристики, какви са нововъведенията, които Huawei са интегрирали в nova 9 и как той е надградил предшествениците си.

Сега обаче идва ред в серия от подробни видео ревюта да ви покажем в детайли всеки един от компонентите на премиерния смартфон. След над 10 дни обстойни тестове сме готови да споделим с вас, какво ни хареса в Huawei nova 9 и какво не.

 

Преглед на изображението източник

 

Да отворим кутията и да погледнем какво има в нея, освен самия nova 9. Тук има книжки с инструкции, игла за отваряне на SIM слот, USB Type-C кабел за пренос на данни и бързо 66W зарядно.

Наличието на последното си е голям бонус, предвид че все повече производители премахват зарядните от окомплектовката на смартфони те си, което може до някъде да е добре за природата, но определено не се харесва на потребителите. Премахвайки транспортната предпазна опаковка от смартфона забелязваме, че върху дисплея е поставен заводски протектор.

 

 

Тук идва момента да отбележим, че Huawei nova 9 ще се предлага в две цветови разновидности - черна и малко по-специалната Starry Blue, която тестваме ние. Добрата новина е, че и двата варианта ще се предлагат в България. Още щом отворихме кутията на nova 9 и видяхме за първи път смартфона, цветът на този корпус постигна “Ефекта Wow”.

Този преливащ цвят е страхотен. Той не е само син, сив или лилав. Гърбът на смартфона прелива между всичките тези цветове и направо блести, сякаш е направен от скъпоценни камъни. Рядко се случва да сме толкова впечатлени от даден цвят, но този случай е именно от тези редки, които успяват да ни впечатлят. Интересен е не само цветът на смартфона, но и материалът от който е направен гърбът му. Huawei са заявили, че това е стъкло, но матираната му обработка дори наподобява метал.

 

 

Много приятен на допир е и забележете - не се цапа с пръстови отпечатъци. Изобщо! Дори преди това да сте яли баничка, по този корпус дразнещи следи от мазни пръсти няма да се появят. Периферията на nova 9 е направена от метал, по продължение на който няма пластмасови черти, под които да стоят антени. В резултат конструкцията е не само по-красива, но доста по-здрава, защото парчето метал е едно цяло.

Държейки смартфона в ръка ни прави впечатление голямата извивка на екрана, която кореспондира с реципрочната извивка на гърба, между които застава именно тънката метална рамка на периферията. Много елегантно, определено Huawei са се справили много добре със задачата да направят елегантен ценово достъпен смартфон в лицето на новия си nova 9.

 

 

Смартфонът е с изключително тънък профил - само 7.7мм. Толкова например е дебел няколко пъти по-скъпият Apple iPhone 13 Pro Max. Той обаче има скосена периферия и усещането когато го държим в ръка е, че е доста по-дебел смартфон в сравнение с nova 9, при който споменатото заобляне на периферията прави смартфона да изглежда, а и да се усеща в ръка като много по-тънък.

За това възприемане допринася и още един допълнителен фактор - теглото. Споменатият флагман на Apple тежи 240гр, а теглото на nova 9 е едва 175гр. Или иначе казано Huawei-я е с 27% по-лек от iPhone-a. Останалите габарити на nova 9 също са доста компактни - 160мм на 73.7мм.

 

 

Периферията на Huawei nova 9 е максимално изчистена, но и достатъчно функционална. В дясно се намират металните бутони за активиране и регулиране силата на звука. В ляво няма няма нищо, а горе е само малка дупчица, под която се намира единият от двата микрофона на nova 9. Той е шумопотискащ и изолира околните паразитни звуци по време на разговори и видео запис.

Това е демо, което записахме в шумна среда с помощта на аудио рекордера, който базово има nova 9 в менюто си. Това пък е саунд тест, от който ще добиете реална представа за силата на звука с който предава високоговорителя на смартфона, който е разположен долу. Там се намират още USB Type-C порта за зареждане и пренос на данни, както и слота за две nano SIM карти. Споменавайки ги, ще отбележим, че по време на разговори чуваме добре събеседника си посредством говорителя, който е скрит под съвсем тънка решетка в горната част на рамката над дисплея.

 

 

До тук с видимото за очите по корпуса на Huawei nova 9. Очаквайте и втората част на подробното видео ревю, което Digital.bg му посвети. В нея ще разгледаме този компонент на смартфона, който прави връзката между устройството и вас.

Да, това е дисплеят. В друг епизод ще разгледаме в детайли още хардуера, софтуера и батерията, а в отделно видео ревю, ще споделим и впечатленията си от камерите на смартфона, като ще ви отговорим нагледно на въпроса “Как снима Huawei nova 9?”