Всички знаем, че флагман смартфоните предлагат на потребителите  всичко най-добро което изобщо някой технологичен бранд е създавал към момент. Това удоволствие обаче струва и своята цена, която не е никак малка. За щастие обаче наравно със скъпите смартфони, има и такива модели, които почти по нищо не отстъпват на флагманите, а струват значително по-малко. Точно такъв е Huawei Nova 5T, с техническите параметри на който Digital.bg ще ви запознае в това свое видео ревю.

 

 

Разглеждайки хардуера ще отбележим нещо любопитно - този смартфон има същите хардуерни спецификации както актуалният флагман Huawei P30 Pro. В основата на всичко стои светкавично бързият процесор HiSilicon Kirin 980. Той е 7nm с 8 ядра, групирани в 3 групи - 2 х Cortex-A76 на 1.92GHz и още 2 на 2.6GHz 4 Cortex-A55 с 1.8GHz тактова честота. Партнира им GPU Mali-G76 MP10, a RAM паметта е цели 8GB. Единственото по което Nova 5T отстъпва на флагмана P30 Pro е количеството вградена памет, която тук е 128GB, а при него имате варианти с 256GB и с 512GB.

 

 

Определено Huawei успяват да ни изненадат много приятно с хардуера на своя бюджетен Nova 5T. Ще ви припомним, че в свободна продажба той струва едва 800лв., което е почти наполовина по-малко от флагмана на китайският технологичен гигант. Благодарение на видео ревютата които Digital.bg му посвети, а и на тези на Huawei Mate 20 Pro, първи ни показа преди време Kirin 980, познавате много добре потенциала му, но все пак ще споделим, че на Nova 5T вървят всички актуални игри на максимална графика, без да насичат. Можете да работите с тежки програми, с множество едновременно отворени прозорци и дори да забравите за почистване на кеша - няма нещо което да успее да затрудни хардуера на този смартфон. Дори Benchmark тестове, в които впрочем Huawei Nova 5T отново се справя отлично.

 

 

Операционната система която управялва смертфона е Android 9.0 Pie, като потребителският му интерфейс е типичният за всички актални устройства на Huawei - EMUI 9.1. В него има множество полезни и интересни неща, които ще разгледаме тук. Започваме от падащото меню, където имате бърз достъп не само до дежурни икони като Bluetooth, Хотспорт, NFC, самолетен режим и интернет. Тук имате например функцията "Screen Record", която ви позволява да записвате видео клипове със съдържанието на дисплея си, като успоредно с това можете да обяснявате наглас, какво правите на него. "Wireless projection" пък ви позволява да прехвърляте безжично същото това съдържание към Smart телевизор или проектор.

 

 

"Huawei Share" пък е най-бързият начин да прехвърлите файлове между две устройства, но тук условиято е и двете да бъдат Huawei. От падащото меню се активира и удобен "Navigation dock" който представлява виртуален джойстик за по-бърза работа с телефона. От тук имате достъп и до нощен режим за щадене на очите, както и режим за пестене на енергия.

 

 

Ако влезнете в подробните Настройки, можете да се възползвате от още доста функции, като ориентирането в менюто става много лесно, дори да не сте използвали смартфон на Huawei преди това. Освен, че можете да променяте теми, изгледи, размер на шрифта и иконите, настройки на мрежата или двете SIM карти, имате на разположение и "Smart assitance" подменюто. Както подсказва и наименованието му, тук ще намерите различни улесняващи живота и работата ви със смартфона, умни асистенти. Например можете да се възползвате от "Text-to-speech" функцията която ви чете различни текстове. Имате субтитри и различи натройки на дисплея.

 

В "Shortcuts & gestures" имате бързи команди при изключен дисплей. Например събуждате го при повдигане, или го гасите при обръщане с лице към масата. С това двожение можете да преминавате и към безшумен режим.  Можете да приемате обаждане без да натискате каквито и да е копчета - просто преместете телефона до ухото си. Използвайки кокалчетата си при  можете да правите screenshot при единично и запис на видео при двойно почувкане по дисплея. Ако пък прекарате кокалче от край до край през дисплея, той автоматично ще се раздели на две работни зони. От това подменю се активира и гласовият Google Assistant, който се извиква при задържане на Power бутона.

 

В настройките на батерията, можете да правите и пълен мониторинг на потреблението на енергия, на база на който да правите различни настройки, за да повишите коефициента на полезно действие.