Вижте още видео ревюто: Смартфон Huawei Nova 5T - Дизайн и цена

 

Характерният му Crush Blue цвят го издава – това е ослепителният Huawei Nova 5T който Digital.bg тества обстойно в продължение на седмица. В първата част на видео поредицата която му посветихме, разгледахме дизайна, използваните материали и цената на устройството, като констатирахме, че с Nova 5T, Huawei са успели да постигнат идеален баланс цена-качество в полза на качеството за сметка на цената. За пропусналите да гледат видеото – линк има над тази статия, а сега ще продължим напред с останалите компоненти на Huawei Nova 5T.

Несъмнено дисплеят е едно от основните качества на смартфона. Рамка около три от страните му почти липсва. Това не само спомага визията на телефона да е още по-ефектна, а и влияе положително на функционалността му, защото макар и с цели 6.26" диагонал на екрана, Nova 5T е удобен за работа с една ръка. защото ширината на корпуса е само 74мм. Като база сравнение ще дадем Sony Xperia XA2 Ultra който е с 6" дисплей, а ширината на корпуса му е цели 80мм. Намалената рамка на дисплея на Nova 5T е факт благодарение на вградената в екрана селфи камера.

 

Тя е и характерна част от визията на телефона, в който забележете къде се намира говорителят – в самият ръб горе и дори стои под ъгъл.  Ако случайно дисплеят с дупка за камерата в ляво не ви допада визуално, Huawei ви дават възможност да промените изгледа, като от „Настройки“ да направите изгледа стандартен. В същото време можете да влезнете в настройките на дисплея и да изберете при които функции на телефона, дисплеят да използва цялата си площ - например когато гледате видео в Youtube. 6.26" диагонал на IPS LCD матрицата е повече в сравнение с флагмана Huawei P30 - тоест имате направо огромна зрителна площ за работа и за забавление.

 

 

Толкова голяма, че ако прекарате кокалче през средста на дисплея, той ще се раздели на 2 части в които можете да правите самостоятелно две различни неща. Тази функция на жестовите команди е много полезна и е само малка част от възможностите които предоставят те. За по-любопитните – подробно ще ги разгледаме, когато споделяме впечатленията си от софитуера.  Резолюцията на дисплея на Huawei Nova 5T е идентична с тази на актуалните флагмани на бранда – P30 Pro и P30 Pro. 2340х1080 пиксела гарантират изключително добра детайлност.

 

 

Резолюцията може да бъде променена софтуерно от „Настройки“ до 1560х720пиксела. Тогава автономността на батерията ще се увеличи. Но за нея ще си говорим малко по-късно. Нашият съвет е да активирате „Smart резолюцията“, защото Nova 5T разполага със самообучаващ се изкуствен интелект, който само може да прецени в кой момент от каква резолюция имате нужда. Например докато провеждате разговори или чатите, активни ще са по-малкото пиксели, а когато играете игри или гледате видео, дисплеят ще е на максимума на възможностите си.

 

 

Яркостта на дисплея е доста висока и той е достатъчно добре видим, дори към него да насочим лампа, респективно ще е добре видим и когато сте навън и грее ярко слънце. Цветовете на матрицата са наситени и реалистични. Най-добре ще ги видите, като разгледате тапетите на стартовият си екран.  Те са много ефектни, като стандартно за Huawei, можете да ги сменяте, като слайдвате на ляво. Ъглите на странично виждане при дисплея са почти хоризонтални. Когато влезнете в менюто с „Настройки“, можете да активирате „Eye Comfort“ функция с която да регулирате цветовата температура  и да намалите значително умората в очите си. Можете да направите така настройката, че в определен часови диапазон, дисплеят да е с различни характеристики.

 

 

Споменатата преди малко батерия, гарантира на Huawei Nova 5T по време на тестовете ни между 2 и 3 дни автономна работа в зависимост от натоварването и резолюцията която сте избрали за дисплея на телефона. Акумулаторът е Li-Po с 3750mAh заряд. Телефонът поддържа до 9V/2A зареждане, като в комплект с него имате бързо 5V/4.5A зарядно.

 

 

С него за един пълен заряд на батерията ви е нужен около час. Тоест ако се събудите сутринта и видите, че телефонът ви е в резерв на батерията, докато закусите, измиете се и се облечете, ще имате енергия за цял ден.