Вижте още: Huawei MediaPad M5 lite - Таблет с достъпна цена, елегантен дизайн и супер силен звук

 

Това ревю ще започнем с една любопитна статистика която потвърждава, че таблетите все още имат голяма пазарна ниша успоредно със смартфоните - само за изминалата година китайският технологичен гигант Huawei е продал над 18 милиона подобни устройства в световен мащаб. А това е един от таблетите които по всяка вероятност през следващите месеци също ще регистрират сериозни продажби, защото определено идеално балансират в съотношението цена-качество с очевиден превес към качеството за сметка на цената.

 

 

В първата част на видео ревюто което Digital.bg посвети на Huawei MediaPad M5 lite, разгледахме всичко свързано с дизайна на устройството, използваните в него материали и периферията която се оказа много по-функционална отколкото някой е очаквал.  Ако сте пропуснали да гледате въпросното видео, директен линк към него има тук долу. Само ще ви издадем, че там също така тестваме обстойно и звука – защото M5 lite е с чудовищно силен звук.

 

 

Сега е време да преминем към следващият компонент на който обръщаме внимание при избора на бъдещият си таблет и това е дисплеят.  При Huawei MediaPad M5 lite той е с 10.1“ – достатъчно голяма зрителна площ за работа и забавление.  Резолюцията е 1920 × 1200 пиксела, това автоматично означава, че съотношението на страните тук не е стандартното 16:9.

 

 

Пред очите си имаме много по-удачният за игра на игри 16:10. Дисплеят има добра детайлност зад която се крият 224 пиксела за инч плътност и 0.11мм размер на всеки от пикселите. Така дори да гледате от съвсем близко дисплея, няма да забележите очертанията на пикселите, а това автоматично се отразява добре на очите ви, които няма да се чувстват изморени след часове игра.

 

 

Матрицата на дисплея е IPS и може да се похвали с много добра яркост постигната чрез HUAWEI ClariVu технология.  Средно 500 cd/m² които ви гарантират достатъчно добра видимост дори когато сте навън и грее слънце. При по-нискокачествените матрици се образуват неприятни отблясъци които намаляват видимостта значително. Разпределението на яркостта по цялата зрителна площ е 81%. Така при тъмни сцени, няма да забелязвате по-тъмни и по-светли зони по дисплеите си. Проблем с който също се сблъскват по-нискокачествените дисплеи.

 

 

Сензорите на тъчскрийна работят отлично, но освен с пръст с тях можете да работите и с този много ефектен и полезен аксесоар който превръща MediaPad M5 lite в чудесна бизнес и работна машина. M-Pen е идеално решение за дизайнери и други потребители на които се налага да скицират и рисуват ежедневно. Тестовете ни показват, че стилусът реагира много добре на всички команди които му задаваме по време на тестовете си.

 

 

M-Pen разпознава 2048 нива на натиск и покрива изискванията дори на най-взискателните потребители. M-Pen определено е необикновен стилус и с него можете да правите какви ли не неща. Да речем, че сте ученици и имате проблем с някоя математическа задача. Активирайте приложението "MyScript Calculator" което имате базово в таблета - напишете на ръка сложно уравнение и бързо ще получите резултата.

Тук ще направим едно пояснение за всички които вече са си купили MediaPad M5 Lite. За да активирате своя M-Pen, трябва да развиете горният капак и да премахнете този предпазител + гумената тапа върху пружината които не позволяват на батерията да се активира. Самата батерия е стандартна AAAA. Ще отбележим нещо много важно и полезно за потребителите. Ако при други производители стилусите се закупуват допълнително, то при Huawei M-Pen идва безплатно в комплект с таблета. Също безплатно с MediaPad M5 Lite идва и специално зарядно за бързо зареждане. Правим този акцент, защото все още съществуват технологични производители които продават 4 пъти по-скъпи смартфони и таблети с обикновени зарядни и предлагат на потребителите да си купуват допълнително бързи…това не е нормално, не смятате ли?!  

 

 

С бързото си Huawei зарядно, можете да заредите MediaPad M5 lite от 0 до 100% за по-малко от 3 часа, което предвид, че Lithium-Ion батерията е с цели 7500 mAh  заряд си е направо рекордно малко. По време на тестовете ни, зарядът се оказва достатъчен средно за 2 дни комбинирана експлоатация. Ако изключите интернета и намалите яркостта на дисплея до минимум, таблетът ще издържи на над 36 часа постоянна работа.

 

 

Как снима Huawei MediaPad M5 Lite, колко добър е хардуерът му и допстатъчно интуитивен ли е софтуерът на таблета. Това са въпроси чиито отговори предстои да разберете в последната трета част на видео ревюто което Digital.bg посвети на това интересно премиерно устройство.