Digital.bg е мястото където винаги можете да видите най-новите и интересни продукти от технологичният свят преди всички останали. Това в ръцете ми е една от най-горещите премиери през есента на 2018г. - един от най-добрите таблети които днес можем да намерим на пазара. Уважаеми дами и господа - в поредица от видео ревюта, Digital.bg  ще сподели с вас какви са впечатленията ни от Huawei MediaPad M5 Lite 10 и с какво един таблет превъзхожда осезаемо който и да е смартфон.

 

 

Тези от вас които следят видео ревютата на Digital.bg знаят, че преди време тествахме таблета MediaPad M5 10, който заедно с версията Pro беше с дисплей с 10.8" диагонал. Това на екраните ви е последният модел MediaPad M5 lite при който дисплеят е една идея по-малък - 10.1". Това моментално се отразява положително на мобилността и възможностите за пренасяне дори в средно голяма дамска чанта. Корпусът е с размери 243.4мм на 162.2мм с дебелина от едва 7.7мм.

 

 

С толкова тънък профил днес не могат да се похвалят дори голяма част от флагман смартфоните на други марки. Последният пресен пример който имаме е Sony Xperia XZ2 Premium който е дебел цели 11.9мм. Заради заоблената си периферия M5 lite е удобен както за държане вертикално, така и хоризонтално. Цветовите разновидности са „Space Grey“ графитено сива с черна лицева част и “ Champagne Gold“ - сребристо сива в бяла рамка около дисплея. Дори по тъмната която тестваме ние, следи от пръстови отпечатъци не личат, по бялата пък съвсем.

 

 

Определено не можем да не отдадем заслуженото на дизайна MediaPad M5 lite - и този път Huawei са се справили отлично, създавайки много елегантно и в същото време ефектно устройство. В по-голямата си част корпусът е метален – което освен здравина и стил, предоставя и на хардуера допълнителен пасивен охлаждащ елемент.  Таблетът е еднакво подходящ както за дами, така и за мъже, както за бизнес потребители, така и за ученици, студенти и други. Всъщност не само дизайнът на M5 lite е универсален, а и цената му, която реално е достъпна за почти всеки потребител. Тя ще бъде средно около 600лв, което предвид техническите параметри на устройството са повече от примамливо предложение.

 

 

Например MediaPad M5 lite не е само таблет, а чрез него свободно може да провеждате и телефонни разговори. В слота в ляво можете да поставите освен допълнителна microSD памет и nano SIM карта. Разбира се основното ѝ предназначение е да използвате 4G интернет навсякъде където няма Wi-Fi, но освен това можете да ползвате таблета и като телефон. Вариантите за разговори са много – високоговорител, жични или безжични слушалки или пък директно свързване през Bluetooth 4.2 към разговорната уредба с която разполагат повечето нови модели автомобили.

 

 

Тук е момента да кажем и няколко думи за вградените в MediaPad M5 lite GPS, GLONASS, BDS и AGPS, защото предвид размерите си, таблетът може да ви служи чудесно като навигационна система по време на пътувания. Връзката със сателитите става бързо, а тестовете ни с тракинг показват незначително отклонение, което е съпоставимо с това на професионална навигационна система Garmin.

 

 

Най-отговорно можем да заявим, че за всичките тези години в които тестваме най-новите и интересни технологични продукти – Huawei  MediaPad M5 lite е таблетът с най-силният и чист звук който е попадал в ръцете ни. А повярвайте ни, те са докоснали всичко качествено което някой някога е създавал. Тайната на успеха на Huawei се крие в 4 сертифицирани от Harman/Kardon високоговорителя които са разположени по двойки в горната и долната периферна части. Този звук буквално ви обгръща, а пиковата му мощност е цели 80db.

 

 

Така реално таблетът може без проблем да замени домашната ви аудио система в средно голяма стая. MediaPad M5 lite също така няма нужда от допълнителни външни колонки, в повечето случаи те ще бъдат с по-слаб звук от този на вградените му високоговорители. Освен силен, звукът е и много чист, без изкривявания.

 

 

За това основна заслуга има HUAWEI Histen 5.0 от който можете да правите фини настройки според индивидуалните си меломански предпочитания. Но да не говорим повече – предлагаме ви да чуете един сайд тест в който съпоставяме силата на звука с тази на най-новият Apple iPhone XS Max. Впрочем с Huawei M5 lite няма шанс да пропуснете обаждане с оправдание, че не сте чули звъненето. Чува се от доста далеч!

 

 

След като се убедихте в силата и качеството на звука на таблета на Huawei, ще отбележим и още нещо интересно. В горната част на MediaPad M5 lite са разположение общо 4 микрофона които работят отлично, дори в шумна среда, където изолират околните звуци. Ето и експеримента който направихме специално за вас.

Huawei MediaPad M5 lite определено е едно от най-интересните устройства които тестваме в последно време. Но най-интересното при него тепърва предстои. Гледайте Digital.bg и скоро ще видите втората част на видео ревюто което посветихме на M5 lite. В нея ще тестваме дисплея, хардуера, софтуера и батерията на устройството. Като и ще ви покажем какво е специалното в тази джаджа която Huawei са ни оставили в кутията, заедно с таблета.