След като вече ви запознахме в премиерно видео ревю със сгъваемият флагман смартфон Huawei Mate Xs, идва време да ви покажем от близо следващият интересен премиерен продукт, който китайският технологичен гигант представи по време на събитието си в Барселона. Дойде времето в България да се предлагат не само смартфони, таблети и други Smart джаджи на Huawei. Това уважаеми дами и господа е супер компактният бизнес ултрабук Huawei MateBook X Pro, който поставя началото на продажбите на Huawei преносими компютри у нас.

 

 

Първото нещо което ни прави впечатление е красивият, запомнящ се и нестандартен премиум дизайн. Преобладаващи са отсечените линии, но на определени места има и заобляния. Целият корпус е направен от CNC метал, като от поликарбон е само незначителната рамка около дисплея и клавиатурата.  

 

 

Споменавайки клавиатурата, ще избързаме да ви покажем едно ефектно дизайнерско решение на което задължително трябва да обърнете внимание. Това е Web камерата на лаптопа. Не я търсете в горната периферна част на MateBook X Pro, всъщност ако не знаете предварително къде се намира, няма да откриете лесно. Натискайки централният горен бутон на клавиатурата, пред вас ще се появи камерата. Хитро и приактично решение, защото така когато не използвате камерата, никой зложелател няма да може да наднича от нея без вашето знание.

 

 

Нещо което особено ни впечатли е факта, че машината се предлага в цвят Emerald Green и определено изглежда ефектно и нестандартно. Освен това моделът се предлага още в цветовете Mystic Silver и Space Gray. Както вече споменахме, рамката около дисплея е съвсем незначителна. Ако трябва да бъдем точни, съотношението на дисплея спрямо тялото е цели 91%.  Самият дисплей е с диагоан 13.9" и 3:2 съотношение на страните. Резолюцията на дисплея е изключително висока и респективно изображенията които пресъздава са максимално детайлни. Пред очите си имаме е 3K - 3000x2000 пиксела, с много висока PPI. Добри са впечатленията ни и от цветовата гама, която е със 100% sRGB покритие. Дисплеят е сензорен с поддръжка на 10-точков мултитъч и Fingers Gesture Screenshot.

 

 

Въпреки големият си дисплей, Huawei MateBook X Pro е дебел е само 14.6мм и тежи едва 1.33кг. Като не си мислете, че пък компактните размери са постигнати за сметка на слаб хардуер. Новият ултра компактен Huawei MateBook X Pro може да се похвали, че притежава най-доброто в класа си.

 

 

Той е снабден с 10-та генерация Intel Core процесори i7-10510U и i5-10210U. Партнира им вудео карта NVIDIA GeForce MX250 с 2GB GDDR5 самостоятелна памет и интелигентно охлаждане което поддържа постоянно ниска температурата на корпуса, без значение от степента на натоварването. RAM паметта при всички варианти на лаптопа е 16GB. Вградената памет пък е SSD с обем от 512GB до 1TB.

 

 

MateBook X Pro се захранва от 56Wh батерия със специални режими за пестене на енергия. Компютърът върви в комплект с бързо USB Type-C зарядно с 65 W Fast Charge. Интересното е, че зарядното може да се използва и за бързо зареждане на смартфони. MateBook X Pro може да се похвали, че има най-бързият Wi-Fi в света при notebook. Освен това от безжичните връзки маркираме и Bluetooth 5.0.

 

 

Тук ще отбележим, че освен MateBook X Pro, Huawei ще предлагат в България и по-бюджетен вариант преносим компютър, предназначен към по-младите потребители. Това е  Huawei MateBook D серия, с който предстои да ви запознаем в най-скоро време.