По време на MWC 2018 в Барселона, видяхме един бизнес ултрабук, който на мига привлече вниманието ни красивият си дизайн и компактни размери. Последствие разбрахме, че не само обвивката му е интересна, а и хардуерният пълнеж, който се крие под нея. Това беше Huawei MateBook X Pro.

 

 

Защо ви говорим за лаптоп от преди 2 години ли? Защото той постави основите на нещо, впечатляващо, което днес имаме под формата на цяла серия лаптопи в семейството на Huawei. Това уважаеми дами и господа е най-новият топ флагман от лаптопите на бранда, който от днес се продава в България. В това видео ревю ще ви запознаем подробно с новия Huawei MateBook X Pro (2020).

 

Разбира се, първото нещо с което ни печели това устройство е дизайн – първо виждаме с очите си. Той е максимално изчистен и много елегантен. За второто значително допринасят и цветовете които Huawei са избрали за корпуса - Emerald Green и Space Gray. И двете са еднакво подходящи, както за мъже, така и за дами. В дизайна преобладават заоблените форми, но също така са и умело съчетани с отсичания.

Създавайки MateBook X Pro (2020), Huawei са имали за цел да направят устройство, което да е достатъчно надежден и удобен спътник по време на бизнес пътувания и работа извън дома и офиса. За много хора с динамичен начин на живот, лаптопът е като смартфона. Той навсякъде е техен спътник.

 

По тази причина при MateBook X Pro (2020), Huawei са гонили максимално компактни размери и тегло. То е само 1.33кг. Забележете, в най-дебелата си част (отзад) лаптопът има профил от само 14.6мм. Респективно напред има изтъняване и дебелината е по-малка. Предвид, че дисплеят е 13.9", размерите на корпуса са доста скромни - 304мм на 217мм. Това се дължина факта, че рамка около дисплея почти липсва. Ако трябва да сме точни – погледнат фронтално, FullView дисплеят заема 91% от цялата лицева част.

Huawei са използвали висококачествена LTPS матрица с 3K резолюция - 3000x2000 пиксела. Респективно това съотношение подсказва, че съотношението на страните тук е 3:2. Практиката ни показва, че с добре пропорционираната си площ, такива дисплеи са много по-удобни за работа в сравнение с масовите 16:9 и 21:9. Плътността на пикселите за 1" тук е 260ppi. Това ви гарантира добра детайлност на изображенията и намалена умора в очите след продължителна работа. Дори да се приближим на разстояние под 10см от дисплея, няма да забележим очертанията на пикселите. Имайте предвид, че стандартно работим на около 40-50см. Цветовете които пресъздава дисплея са наситени и реалистични. Той покрива на 100% sRGB цветовата гама.

 

Нещо много важно, което ще отбележим при дисплея на MateBook X Pro (2020), е, че той има висока цели 450 нита яркост. Правим този акцент, защото се предполага, че с лаптопа ще се работи и по време на път, извън дома и офиса. В този случай, ако яркостта беше по-ниска, има шанс дисплеят да не е добре видим, когато работим с него под ярко слънце. Тестовете ни показват, че с новият MateBook X Pro, такъв проблем нямаме. Ъглите на странично виждане също са достатъчно широки – 178 градуса.

 

Освен всичко изброено до тук, дисплеят на лаптопа е и сензорен, като сензорите му реагират много добре, дори когато пръстите ни са влажни. Дисплеят има мултитъч функционалност, която ви позволява да задавате бързи команди. Например чрез слайд с три пръста надолу, правите бърз скрийншот. Покритието на дисплея е такова, че по него остават минимални следи от пръстови отпечатъци.  

 

 

Очаквайте и втората част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на премиерният Huawei MateBook X Pro (2020). В нея ще тестваме хардуера, периферията, батерията и някои специфични функционалности на устройството.

 

Напомняме ви, че ултрапреносимият лаптоп Huawei Matebook X Pro (2020) е и част от локалните награди във фотографският конкурс Huawei Next-Image Awards 2020, който се провежда в момента. В тази наша статия, ще разберете, как можете да спечелите конкурса.