Какви са критериите ви, когато избирате бъдещият си лаптоп? Ако се определяте като средностатистически потребител, то в повечето случаи вашите критерии са следните. На първо място си поставяте ценова рамка. После избирате размера на екрана, в зависимост от това за какви цели на употреба ще ви трябва лаптопа – по-често в къщи и в офиса или извън тях. Следващият критерий е дизайнът – със сигурност предпочитате той да е модерен и запомнящ се. Не подценявате и размерите, които са много важни – особено ако ще използвате лаптопа в движение. Трябва ви достатъчно добър хардуер и по възможност интуитивен софтуер, който да го управлява. И на финала – батерията, тя трябва да има колкото се може повече заряд. Това са 7-те точки, които трябва да следвате при избора на новия си лаптоп.

В това видео ревю, Digital.bg ще ви покажем една серия, състояща се два лаптопа с общо 4 разновидности, които идеално се вписват в изброените критерии, благодарение на универсалността си. Уважаеми дами и господа - Huawei Matebook D14 и D15 (2020).

 

Сигурно се питате, защо представяме двата лаптопа в общо ревю? Отговорът е, че те са почти напълно еднакви. Създавайки D14 и D15, целта на Huawei е била да направят униврсално добра машина, като в същото време да им дадат възможност за избор по отношение на размера на дисплея и респективно корпуса на лаптопа. Някои потребители търсят лаптоп, който да използват предимно у дома и в офиса – за тях е по-подходящ Matebook D15 (2020). Други пък имат по-чести пътувания, по време на които трябва да носят лаптоп със себе си – за тях по подходящ е Matebook D14 (2020).

Размерите на по-малкия са 322.5мм на 214.8мм, а дебелина е  само 15.9мм. Така, макар и с доста по-ниска цена от тази на Apple MacBook Air (2020), новият Matebook D14 е с доста близки размери до неговите, че дори го превъзхожда при дебелината. Там те са 304мм на 212.4мм и 16мм дебелина. А имайте предвид и че последният MacBook има и значително по-малък диагонал на дисплея, което се усеща като минус при работа - 13.3“, спрямо 14“ при Matebook D14. Теглото на двата лаптопа също е доста близко - 1.38кг спрямо 1.29кг в полза на два пъти по-скъпият MacBook Air.

 

Да погледнем сега размерите на Huawei Matebook D15 (2020). Него няма да съпоставяме с eквивалент на Apple, който би бил MacBook Pro, защото при него цената е космическа и около 4 пъти по-висока от тази на новия Matebook D15 (2020), но за протокола - MacBook Pro е и значително по-обемист и тежък (357.9мм на 245.9мм, дебелина 16.2мм и тегло 2кг.) Размерите на новият Matebook D15 са 357.8мм на 229.9мм. Дебелината му е само 16.9мм, а теглото 1.53кг. Ниското тегло не се дължи на факта, че Huawei са използвали нискокачествени материали, дори напротив. Независимо от ниската им цена, корпусът на лаптопите е изцяло алуминиев, което гарантира не само ниско тегло, но още здравина и по-добро охлаждане.

 

 

За компактните размери на лаптопите е допринесла значително намалената рамка около дисплеите им. При D15 дисплеят заема цели 87% от лицевата част устройството, а при D14 той е 85%.

 

При дисплеите и на двата лаптопа, Huawei са използвали една и съща IPS матрица, единствено с различен размер – съответно 14“ и 15.6“. И при двата тя е с FHD резолюция. Съотношение на страните е 16:9, ъглите на странично виждане 178°, а яркостта 250 нита. Тествайки лаптопите с ежедневна офисна работа, игра на игра, браузване и обработка на снимки и видео, можем да споделим положителни впечатления от дисплеите им. Не на последно място, те са с TÜV Rheinland сертификация, която получена благодарение на значително намаленото въздействие на вредната синя светлина върху очите.

 

 

На няколко пъти споменахме цената на новите Huawei Matebook D14 и D15. Тя е съответно от 1149лв до 1329лв за по-големия и от 1249лв до 1349лв за по-малкия. Разликите, както и сами се досещате идват от хардуерните разновидности, които избирате. Тях, заедно със софтуера, периферията и батерията на лаптопите, ще разгледаме във втората част на това видео ревю.