Време е да преминем към новият Huawei Mate Xs, един смартфон, който определено заслужава вниманието ви. Не само заради ефектният си дизайн. Всъщност дизайна е само първото нещо което ни печели в него. 
Истинските преимущества се крият във функционалността му. Тук Huawei са приложили голяма доза инженерна мисъл, за да създадат едно устройство, което да може да угоди на всеки тип потребители. Включително и на капризните бизнес такива, които практиката ни показва, че имат доста сериозни изисквания. 

 

 

Първото от тях е добра мобилност, но в същото време в комбинация с достатъчно голям дисплей с високо качество. Единственият начин да се постигне това е сгъваемата концепция на Mate Xs в която два по-малки дисплея се обединяват в един 8-инчов. Те всички са с OLED технология, което само по себе си е заявка за изключително добро качество. 
То върви ръка за ръка с идеално цветопредаване и много висока яркост, която позволява на дисплеите да бъдат добре видими, дори да боравим с телефона под директно насочена светлина. По отношение на резолюцията, също имаме на разположение максимално добро зрително изживяване. Двата по-малки дисплея са с 2480 на 1148 пиксела и 2480 на 892 пиксела. Обединена заедно, те постигат цели 2480 на 2200 пиксела. На качеството на снимките, които правим с камерите на Mate Xs сме отредили самостоятелно фотографско видео ревю. 

 


Тук само ще изтъкнем хитрият ход от страна на Huawei, които не взимат от зрителната площ на дисплея, за да интегрират в него селфи камера. Благодарение на сгъващият механизъм използвате основните камери и за селфита, за кадрирането на които се гледа в по-малкият от двата дисплея. В същото време качеството на селфитата е много по-добро от това, което може да постигне която и да е друга стандартна предна камера, която се вгражда в дисплей на смартфон.

 

 

Красивият, компактен и мултифункционален смартфон с големият дисплей има нужда и от мощен хардуер. Най-взискателните в изискванията си потребители искат смартфоните им да работят със скоростта на мощни компютри. Mate Xs успява и в това отношение, защото с най-мощното CPU на китайският технологичен гигант. 
Става сума за Kirin 990 5G, който използват още Huawei Nova 6 5G, Mate 30 и 30 Pro. Без да преувеличаваме, той буквално лети и не се задъхва с която и задача да му поставихме по време на тестовете си. Освен бърз, той е и енергоефективен, защото Huawei са разделили общо 8-те му ядра в 3 групи, състоящи се от 4 Cortex-A55 ядра с 1.95GHz тактова честота, 2 Cortex-A76 ядра с 2.86GHz и още 2 на с 2.36GHz. Целта както и друг път сме казвали, е при слаби натоварвания да работи само най-слабата група, а другите да се активират стъпаловидно, в зависимост от степента на натоварване. 

 


За добрата хардуерна работа на Mate Xs спомагат и още няколко фактора. Те са 16-ядрен графичен процесор Mali-G76, Dual Big Core + Tiny Core NPUs (Neural-network Processing Unit) и цели 9GB RAM памет. вградената памет също е с предостатъчен обем, върху който можете да съхранвате огромно количество снимки, видео, програми и игри - 512GB сторидж и до 256GB чрез NM SD карта, която можете да си закупите допълнително. Споменавайки игри - инсталирахме на Huawei Mate Xs възможно най-тежките заглавия за мобилен гейминг и те вървят като по масло, дори с най-високи графични настройки. 

 


По-интересно е обаче да отбележим, че въпреки тънкият си корпус, Xs не грее. Тайната на това постижение се крие в специалната пасивна охлаждаща система, която са интегрирали Huawei в корпуса му. В основата ѝ стой гъвкавия бионичен графит, който се сгъва по продължение на цялата задна част на корпуса. Материалът служи като естествен охладител. Освен при игра, греене не се забелязва и при постоянно теглене на съдържание или стриймване на ултра-HD видео. 

Последното между другото става с доста висока скорост. Тук е момента да отбележим, че освен, че е 5G, Mate Xs е Dual SIM, има Wi-Fi модул с двойна антена за по-добро покритие. Телефонът има NFC и Bluetooth 5.0, който поддържа дори аудиофилският формат LDAC. Вграденото в смартфона озвучение също е доста силно и качествено, предлагаме ви да чуете един саунд тест, който записахме с него.  
Huawei Mate Xs има изключително добро навигационно позициониране, което в теста ни дава съвсем минимално отклонение на тракинга в сравнение с професионална навигационна система Garmin. Това е съвсем нормално, предвид, че сателитите към които се свързва са GPS (L1 + L5 dual band), AGPS, Glonass, BeiDou, Galileo (E1 + E5a dual band) и дори QZSS (L1 + L5 dual band).

 

 

По отношение на софтуера, можете да се възползвате от богатия асортимент на AppGallery и MoreApps. Там менюто с програми и игри е доста голямо, като постоянно базата данни се обновява. Повече подробности за тези функционалности, можете да намерите във видео ревюто "Как да инсталираме приложения на Huawei P40 Pro, P40 Lite, P40 Lite Е и Mate Xs" 

Всичките тези изброени до тук технологии се захранват от не по-малко технологична батерия или ако трябва да бъдем точни - 2 батерии. Те се намират под двете сгъваеми части на корпуса. Двата акумулатора са с по 2250mAh заряд, който обединено прави 4500mAh. 
По време на тестовете ни, те се оказват достатъчни за между 2 и 3 дни комбинирана експлоатация, в зависимост от натоварването на което подлагаме Mate Xs. Дори батерията ви да се изтощи, това по никакъв начин не трябва да ви притесни защото в комплект със смартфона имате бързо 55W зарядно, с което зареждането става светкавично бързо.

 

Още от Digital.bg: Как снима бюджетният смартфон Huawei P40 Lite - Тест на камера и софтуер