Вижте още видео ревюто: Официална премиера на смартфона Huawei Mate 30 Pro за България

 

Докато всички тръпнем в очакване на новите Huawei P40 и P40 Pro, чиято премиера ще се състои на 26 Март в Париж, китайският технологичен гигант изненада приятно феновете на смарт технологиите, като представи в Барселона изцяло ново портфолио от различни продукти. Както винаги Digital.bg е първата българска медия, която ще ви запознае подробно в серия от видео ревюта с всяка от новите джаджи.

 

 

Ще започнем от устройството, което със сигурност събуди най-голям интерес сред журналисти и фенове по време на представянето си от Ричард Ю (Richard Yu), CEO на Huawei Consumer Business Group. Това е сгъваемият Huawei Mate Xs, за който шефът на Huawei каза „Huawei Mate X беше първата ни атака в сгъваемата категория и тя постави стандарта за индустрията. Huawei Mate Xs беше ъпгрейднат с още по-мощна свързаност и интегрирано потребителско изживяване. Това е най-бързият 5G смартфон в своя клас. Пригответе се да посрещнете безпрецедентното - отново.“

 

 

Силни думи, които бяха нагледно потвърдени в следващите минути на презентацията, в които видяхме Mate Xs и се запознахме с параметрите му. Устройството изглежда нестандартно, красиво и ефектно. Смартфонът, който спокойно може да бъде наричан и таблет има Falcon Wing design с над 100 механични елемента, които се грижат за плавното движение на сгъващият механизъм. Материалът от който е изработен механизмът е специален течен метал на циркониева основа. Така обновената панта на отварящият механизъм е много по-издръжлива и плавно постигаща разгъване до 180 градуса.

 

 

В разгънато положение, дисплеят достига до 8" диагонал, което си е същински таблет. Когато е сгънат, Mate Xs има два отделни дисплея с 6.6" и 6.38" диагонал. Технологията на самият дисплей е с иновативна двуслойна структура. Технология разработка на Huawei прилепва два слоя полимид от аерокосмически клас с оптично чисто лепило, което не се забелязва и не пречи на качеството на изображението, което виждаме върху дисплея.

 

 

Уникалният материал позволява на дисплея да постигне отлично качество на изображението, наситеност на цветовете и висока яркост. В същото време, това не е постигнато за сметка на здравина и издръжливост, които също са сред параметрите на дисплея.

 

 

И тъй като говорим за високотехнологично устройство, Mate Xs има и много сериозен хардуер. В основата му стои процесор Kirin 990 5G. Той е 8-яден с две двойки Cortex-A76 ядра и 4 Cortex-A55 с тактова честота 2.86GHz. RAM паметта е 8GB, a графичният процесор е 16-ядрен Mali-G76, като е налично и NPU изградено на Huawei Da Vinci архитектура. Както и сами се досещате, телефонът е с 5G модем, като Huawei са интегрирали възможно най-компактна антена, за да може тялото на телефона да е колкото се може по-компактно.

 

 

Тук логично би последвал въпросът, с толкова мощен хардуер и с компактни размери, грее ли прекалено много Mate Xs и как се охлажда? Huawei са помислили по въпроса превантивно и са се погрижили смартфонът им да разполага със специална система за охлаждане, наречена Flying Fish Fin Cooling System. Както подсказва и наименованието ѝ, тя наподобява перка на риба. Технологията използва гъвкав графен с микроскопични пукнатини, които му позволяват се сгъва заедно с устройството покривайки цялата повърхност за равномерно.

 

 

Така се постига максимално ефективно охлаждане. Huawei Mate Xs работи с интерфейс EMUI 10.0.1, под операционна система с отворен код - Android Open Source Project. Mate Xs е едно от първите устройства с обновената Huawei AppGallery. Част от операционната система на смартфона е наличието на поддръжка на Multi-Window apps функционалност. Така потребителите могат да се насладят максимално качествено на сгъваемият дисплей на устройството.

 

 

Камерите на смартфона са Leica SuperSensing Quad Camera. Oсновният сензор е 40MP SuperSensing с апертура f/1.8, вторият е 16MP ултра широкоъгълен, третият е 8MP телефото, а четвъртият сензор е 3D Depth Sensing който спомага за меренето на дълбочината в снимки с "Ефект Боке".

 

 

Две ключови характеристики на които ще обърнем внимание са 30х хибридното приближаване и ISO 204800 което ви позволява да снимате на тъмно без да използвате светкавица. Стандартните смартфони имат предна селфи камера, но не и този, защото той определено не е стандартен.

 

 

Вместо предна камера, Huawei Mate Xs има втори дисплей, който използвате за кадриране при селфита. Така можете да се възползвате от всичките 4 камери при селфи.