Вижте още видео ревюто с горещата премиера на сгъваемия смартфон Huawei Mate X, в което показаваме неговите дизайн, използвани материали, цена и много други интересни нововъведения

 

Внимание, ще ви предупредим, че Huawei Mate X който разглеждаме в това видео ревю ще промени напълно разбирането ви за това как трябва да изглежда перфектният смартфон. Ако не сте готови за технологиите от бъдещето, можете просто да кликнете на някое друго наше видео ревю. Но ако ви е интересно да сте сред първите, докоснали се до основоположникът на един нов сегмент мобилни устройства, останете и се насладете на това чудо на техниката от първо лице.

 

 

В първата част на нашата видео поредица спряхме поглед върху нестандартният дизайн на Mate X. Разбрахме от какви материали е направен корпусът му и разгледахме от близо специалният, разработван цели 3 години механизъм на отваряне, който превръща с едно движение хибрида от смартфон в таблет.

 

 

Ако сте пропуснали да гледате въпросното видео, директен линк към него има тук долу. А сега ще продължим напред с новите технологии които Huawei са внедрили в своя флагман.

 

 

Като например, ако в стандартен смартфон, хардуерът се намира по продължението на целия корпус, забележете, че при Mate X , Huawei са побрали целият хардуер в извитата част в дясно. Батерията пък е разделена на два тънки модула, поместени под двата дисплея. Така китайците са успели да постигнат невероятно тънкият профил на устройството си. Когато е разгънато, дебелината в по-голямата си част е едва 5.4мм.

 

 

Когато сгънем хибрида, профилът му става 11мм, което също е напълно приемливо.  Споменавайки хардуер, ще отбележим, че Mate X разполага с първият в света 7nm 5G чипсет който съчетава CPU Kirin 980 и Balong 5000. В последният Kirin има 3 групи ядра - 2 x Cortex-A76 на 2.6 GHz, още 2 x Cortex-A76 с 1.92 GHz честота и 4 x Cortex-A55 на 1.8 GHz.

 

 

Както знаете, целта на това разделение е максимално добър коефициент на полезно действие. 8-те ядра работят едновременно само при максимални натоварвания, а през останалото време отделни групи са в режим на изчакване. Партниращият графичен процесор е Mali-G76, а RAM паметта 8GB. Едва ли някой ще се изненада, но с тази хардуерна конфигурация Huawei Mate X работи отлично, както и да го натоварваме. Вградената памет е 512GB, като чрез новата NM карта на Huawei, през SIM слота могат да се добавят още 256GB. Операционната система която контролира всичко това е Android 9.0 Pie, който типично за Huawei е оптимизиран чрез EMUI 9.1.

 

 

Предвид хибридната специфика на Mate X, съвсем на място се появява въпросът: Софтуерът добре оптимизиран ли е за такава нестандартна работа? След тестовете които проведохме, можем да кажем, че интерфейсът е много добре оптимизиран за преминаване от малък към голям дисплей. Погледнете например как се разтяга Youtube пейърът, страница ни в браузъра и видеото в нея.

 

 

Същото се отнася за имейли, месинджър, социални мрежи и мултитаскинг между две различни приложения. Huawei определено са свършили софтуерно работата си добре, а имайте предвид, че тепърва ще се разработват интерфейси за такъв тип устройства.

 

 

Но знаете ли, при дисплеите на Huawei Mate X има нещо много интересно. Те не само са 2 които обединявайки се правят един голям, а също така имат и много допълнителни функции които виждаме за първи път при смартфон. Тях ще разгледаме обстойно в третата последна част на обзорното видео ревю, което посветихме на впечатляващият хибрид на Huawei. Там също така ще тестваме Leica камерите и ще споделим впечатленията си от батерията и бързото 55W зарядно.