Huawei са изправени пред ситуацията да разработят алтернативна екосистема от мобилни услуги и приложения, която не включва Android и Google Play. Компанията също така трябва да въведе сериозни промени във веригата за доставки на хардуер и е изключена от редица международни договори за изграждане на 5G мрежи. 

Причината за всичко това са американските санкции и политическия конфликт между САЩ и Аndroid. Само преди дни изтече срока, който Доналд Тръмп даде на Huawei за последни доставки на хардуер, който използва американски технологии до компанията. Според непотвърдена информация през последните седмици TSMC активно са изпълнилни поръчките за 5-нанометровите процесори, които ще бъдат използвани от Huawei Mate 40.

През миналата година Huawei представиха предшестевника на смартфона през септември. Американските санкции срещу компанията няма да позволят на компанията да повторят премиерата през настоящия месец. Някои анализатори дори прогнозират, че Huawei Mate 40 може да бъде отложен за 2021г., но това изглежда не отговаря на реалните планове на Huawei.

 

 

Шефът на Consumer Business Group дивизията, Ричард Ю потвърди, че официалната премиера на дългоочакваните смартфони ще стане факт "скоро", което вероятно е индикация за предстоящите седмици. В интернет се появиха нови детайли, касаещи плановете на Huawei. 

Компанията възнамерява да проведе виртуално събитие в средата на октомври, на което ще представи Huawei Mate 40 и Mate 30 Pro. Първоначално продажбите на устройствата ще стартират в Китай, като европейската премиера ще стане на по-късен етап. Подразделението на Huawei във Великобритания също намекна в социалните мрежи, че остават все по-малко дни до представянето на смартфоните.

Премиум версията ще се захранва от 5-нанометров процесор Kirin 9000, който ще поддържат 5G и ще гарантират впечатляваща производителност. Базовият модел ще използва Kirin 9000E, който ще е актуализирана версия на миналогодишния Kirin 990 5G процесор. Двата смартфона ще предложат и по-бързи системи за зареждане, в допълнение към новите камери.

 

Oще от Digital: Каква ще е разликата между Huawei Mate 40 и Mate 40 Pro