Вижте още видео ревюто от премиерата на Huawei Mate 20 Pro - 6.39" смартфон с OLED дисплей, 4200 mAh батерия и тройна камера Lecia

 

Малцина са виждали Северното сияние на живо, но почти всеки го е виждал поне на снимки или видео – изключително красиво природно явление което се проявява в небето, основно над полярните райони, а през далечната 1954г. дори е забелязано над морската ни столица - Варна. Северното сияние е ефекта от взаимодействието между заредените частици от слънчевия вятър с магнитосферата.

 

 

Но какво общо има Северното сияние с технологиите с които Digital.bg ви запознава ежедневно във видео ревютата си? Отговорът се крие в музиката. Как ви се струва, да чуете какво иска да ни каже сиянието? Звучи ви невъзможно, но благодарение на AI изкуственият интелект на Huawei, вече и това е възможно.

 

 

Познавате добре смартфона на екраните си – това е актуалният топ флагман модел Huawei Mate 20 Pro който съчетава всичко най-ново от света на технологиите в своето компактно и красиво тяло. Този смартфон има много положителни качества, но тук ще обърнем внимание на 3 от тях – тройната Leica камера с общо 68MP и невероятен нощен режим на снимане, мощният хардуер със 7nm процесор Kirin 980 и до 8GB RAM памет, както и софтуера с AI изкуствен интелект. Те вкупом ни помагат да чуем светлината на Северното сияние в проекта „Sound of Light”.

 

 

Това е проект в който изкуственият интелект на Huawei Mate 20 Pro обединява работата на няколко световно известни творци. Първият от тях е професионалният фотограф Кйегил Скогли който в продължение на седмица снима Северното сияние под нощното небе на норвежкия град Тромсьо. Като за целта, използва камерата на Mate 20 Pro която със светлосила f/1.8 и снима чудесно 4K видео дори в тъмното северно небе.

 

 

Последствие видеото отива при композиторът Марк Сейфриц който е лауреат на множество световни музикални награди. В специално създадена за целта лаборатория, той композира музика използвайки система с изкуствен интелект, в основата на която отново стои Huawei Mate 20 Pro.

 

 

Вече композирани, музикалните елементи отиват при Джеймс Шиърман, който е един от най-талантливите диригенти в света. И така се ражда симфонията „Sound of Light”, която изпълнява симфоничният оркестър „Synchron Stage” в световноизвестната зала „Брамс Хол“ във Виена.

 

 

Преди да продължим ви предлагаме ви за няколко секунди просто да се насладите с нас на музиката от „Sound of Light” спектакъла на Huawei която пресъздава какво се опитва да ни каже този красив танц на разноцветни светлини в небето.

 

 

След спектакъла, в беседа с журналисти от цял свят създателите на „Sound of Light” споделят, че при стандартни обстоятелства за генерирането на музикалнитете компоненти които се използват в симфония като тази, ще са нужни не един, а няколко мощни компютъра, с чиято помощ да бъдат извършени нужните изчисления, за да може видимото за очите са се превърне в звук.

 

 

Това обаче е минало! В настоящето, за реализирането на проекта „Sound of Light”, с помощта на специално изградената за целта AI система, инженерният екип успява да превърне Mate 20 Pro в суперкомпютър от ново поколение който се побира в джоба ни.

 

 

 

Този смартфон стои зад реализирането на целия проект в който изкуственият интелект на Mate 20 Pro разпознава ключовите визуални елементи от видео записа и да ги превръща в музикални композиции които успоредно радват зрението и слуха ни.