В ръката си държа най-бързият и мощен Android смартфон правен до момента, като това е заключение направено не само на база лични впечатления, но и статистически в какви ли не Benchmark тестове. Но ако сте запознати с технологиите, знаете, че при даден смартфон, колкото е важен хардуерът, от не по-малко значение е и софтуерът който го управлява. В това свое видео ревю, Digital.bg ще разгледа софтуера на Huawei Mate 20 Pro. 

 

Съвсем логично, китайският технологичен гигант е избрал за флагмана си най-новият Android 9.0 Pie с фирмен потребителски интерфейс EMUI. Част от него е например жестовата функция която премахва помощните бутони от дисплея, шорткъти към връзки с различни устройства чрез Bluetooth, NFC, Huawei Shere и „Лесно прожектиране“. Не случайно Huawei определят флагман смартфона си като "Безжичен компютър".

 

Благодарение на функцията "Безжична защита", Mate 20 Pro превръща вашият телевизор в истински настолен компютър и то без нужда да го свързвате към него жично, както се налагаше при предишни модели. Връзката е Wi-Fi и не просто предава изображението от дисплея на смартфона ви, върху телевизора, както правят "Mirror shere" и други подобни функции при различни марки и модели смартфони. Тук дисплеят на Mate 20 Pro служи като тъчскрийн панел, а на екрана на телевизора си получаввате работен плот който е съпоставим с този на настолният ви компютър.

 

В менюто с настройки на Mate 20 Pro има десетки приложения които правят живота ни много по-лесен. Например чрез „Приложение-близнак“ можете да клонирате своя Facebook, Instagram или Youtube, като така имате възможността да управлявате от телефона си успоредно 2 акаунта, без да ви се налага постоянно да се логвате и разлогвате.  Чрез „Цифров баланс“, можете да правите детайлен мониторинг на това, как и за какво използвате смартфона си. Например знаете ли, че за седмица един средностатистически потребител отключва смартфона си около 500 до 600 пъти и го използва около денонощие.

 

Huawei са помислили и за сигурността. В „Сигурност и поверителност“ подменюто има различни настройки сред които се открояват „Private Space“ с която можете да ограничите определени неща в телефона си, до които да имате достъп само вие. Можете и да заключвате само определени приложения до които да имате достъп посредством пръстовият си отпечатък.   В „Интелигентна помощ“ пък гласовият контрол, останалите жестови команди, защитата за неволни натискания по екрана докато телефонът е в джоба ви, както и специалният режим за работа с дисплея с ръкавици.

 

В асистента за „Контрол с движение“  можете да въведете различни настройки, като например при обръщане с лице към масата, да отказвате обаждане или да изключвате звука докато си почивате.  Да няма нужда да натискате копче за приемане на обаждане, а това да се случва, само като доближите телефона до ухото си.  Чрез писане на различни букви с кокалче по изключеният дисплей, можете да активирате определени приложения или да разделяте екрана в работен режим. Huawei Mate 20 Pro също така ле може да се използва и като дистанционно за телевизори, климатици и други.

 

Едно от най-големите преимущества на смартфона пред конкурентите му, обаче несъмнено е AI изкуственият интелект който Huawei успешно интегрират във флагманите си. Ще цитираме думи на които представители на китайският технологичен гигант изрекоха когато представяха Mate 20 Pro неотдавна "Технологиите в този телефон размиват границата между това за което мечтаете и това което вече можете да правит". Нагледните доказателства не са едно и две, но тук ще акцентираме върху два примера които граничат с фантазията. Първият е специалният AI алгоритъм „Sound of Light“ в който Mate 20 Pro успява снимайки северното сияние да ни покаже, каква музика свири то. Вторият е „Facing Emotions” който отново чрез Leica камера, успява да улови съвсем точно емоциите на човек и така да ги пресъздаде звуково на незрящи хора. Това вече е велико! И е доказателство, че за в бъдеще технологиите ще имат какви ли не улесняващи хората функции.