Вижте още: Huawei Mate 10 Pro - Дисплей, Звук и Цена

 

Поредицата в която разглеждаме подробно новият флагман смартфон на Huawei - Mate 10 Pro продължава. До тук Digital.bg посвети отделни епизоди на дизайна, дисплея, някои специални функции, цената и съпоставки с най-популярните конкурентни модели. Ако не сте ги гледали – директни линкове ще намерите над тази статия.

 

 

А сега, няма да губим повече време за встъпителни думи, защото това видео ревю сме посветили на хардуера, софтуера, периферията и батерията на Mate 10 Pro, а за тях имам доста да се разказва и показва.

 

Хардуер

По отношение на хардуера, Huawei както и Apple залагат на собствен централен процесор. Hisilicon Kirin 970 е 8-ядрено CPU състоящо се от две самостоятелни единици Cortex-A73 и A53, съответно с 4 ядра с 2.4 GHz тактова честота и още 4 с 1.8 GHz. Партниращият графичен процесор е ARM Mali-G72 MP12, в който последната цифра означава, че в него има 12 ядра базирани на 2-ра генерация Bifrost архитектура. Тактовата честота е 850 MHz.

 

 

Оказва се, че новото CPU е 20% по-ефективно от предшественика си Kirin 960 който Huawei интегрираха при Mate 9, а GPU-то с цели 50%. За него също така можем да кажем, че е с 17% по-ефективно в показателя Machine Learning. RAM паметта на Mate 10 Pro е два варианта – 4GB и 6GB. Обемът ѝ е пряко обвързан с този на вградената в телефона памет. В единия случай на разположение имаме 64 GB, а в другия цели 128 GB. Хубаво е предварително да си направите сметка, колко биха били необходими за нуждите ви, защото смартфонът няма слот за допълнителна microSD памет.

 

 

Както се и очаква, ние подложихме Mate 10 Pro на какви ли не хардуерни тестове. В AnTuTu Benchmark тест резултатите са сходни с тези на Note8 с процесор Qualcomm Snapdragon 835 - средно около 180 000 точки. В Geekbench 4 single-core пък телефонът получава 1923 точки, което е малко повече от Google Pixel 2 XL с 1892. Как вървят на Mate 10 Pro игри ли? Вероятно отговора е ясен и на вас, ние само ще го потвърдим – идеално гладко дори на максимални графични настройки. Ето едно кратко демо с игрите Asphalt 8: Airborne и Dead Trigger 2.

 

 

След като натоварихме новия Huawei добре, по традиция измерваме и температурата на корпуса му. Измерваме около 36°C, като в покой температурата на Mate 10 Pro е около 23°C. И двата резултата са под средностатистическите за смартфон с флгмански хардуер. За това до голяма степен допринасят и материалите от които е направен Huawei-я – основно алуминий и стъкло.

 

Софтуер

Софтуерът в Mate 10 Pro е поверен на операционна система Android версия 8.0 Oreo. Типично за Huawei обаче той е персонализиран чрез EMUI 8.0 интерфейс. Тестовете ни показват, че той е получил редица подобрения спрямо предходния EMIU 6. Ориентирането в менюто е много по-лесно и всичко е интуитивно подредено.

 

 

Huawei Mate 10 Pro е един от малкото смартфони при които дисплея заема повече от 80% от лицевата част. По тази причина, в долната част на рамката вече няма място за Fingerprint. Сензорът работи много добре и реално с време 0.02 секунди време за реакция е най-бързият в света в момента. За разлика от LG V30 и Samsung Galaxy Note8 обаче, долу под дисплея Huawei са намерили място за логото си.

 

 

Разглеждайки периферията на Huawei Mate 10 Pro ще ви направи впечатление липсата на 3.5мм аудио жак. Допълнителни слушалки или хендсфрито което също влиза в окомплектовката се свързват директно към USB Type-C порта долу. В горната част на телефона намираме инфра червен порт, екстра която ви позволява различни функционалности, една от които е удобството да го използвате като дистанционно за телевизор, климатик и други джаджи.

 

                                                                                                           

Безжичната връзка с други устройства става чрез Wi-Fi 2.4G/5G с поддръжка на Wi-Fi Direct, NFC и Bluetooth 4.2. Някои от вас биха казали "Ехх да беше Bluetooth 5.0". Реално обаче ралзиката между него и 4.2 не е чак толкова голяма, а и чрез aptX и респективно aptX HD можете също да правите трансфер на висококачествено аудио. Mate 10 Pro е рекордьор по отношение на безжичният пренос на данни. Смартфонът е LTE Cat. 18 и поддържа максимум 1.2 GBit/s трансфер.

 

Батерия

Ето, че стигнахме и до батерията. Тя е Li-Po акумулатор с 4000 mAh заряд. Доста голям капацитет - за съпоставка LG V30 и Samsung Galaxy Note8 имат по 3300 mAh, а Google Pixel 2 XL - 3520 mAh. Чисто статистически използвайки PCMark Work 2.0 за Android отчитаме, че телефонът постига резултат от 600 минути, което го позиционира над Galaxy Note8, но пък е малко по-слаб резултат от този на предшественика Mate 9. А сега и нашите преки впечатления за тези 4000 mAh.

 

 

По време на тестовете ни те са достатъчни за близо 14 часа активна комбинирана работа с автоматична яркост на дисплея. Ако увеличим яркостта на максимум, за да гледаме Full HD видео и да играем игри, то средно имаме на разположение около 7 часа. Това значи, че за средностатистическият потребител, батерията на Huawei Mate 10 Pro би била достатъчна за около 2 дни. Ако преминете в Ultra Power Saving mode - ще ограничите някои от функциите на телефона, но пък ще увеличите времето за автономност до 3.5 дни.

 

 

Тук идва и момента за една приятна изненада. Смартфонът на китайският технологичен гигант поддържа технология за бързо зареждане SuperCharge. С нейна помощ, за да се зареди от 0 до 60%, на Huawei Mate 10 са нужди само 15 минути.