Вижте още: Huawei Mate 10 Pro - Дизайн и Съпоставка с други Флагмани

 

Това на екраните ви е Huawei Mate 10 Pro, несъмнено един от най-очакваните смартфони през 2017г. който Digital.bg в показа часове след премиерата му, заедно с другите два нови модел на бранда – Mate 10 и Porsche Design. Още тогава ви обещахме, че предвид големият ви интерес към устройството, ще направим за него серия от подробни видео ревюта в които ще споделим в детайли впечатления, резултати от различни тестове и съпоставки с конкурентните му флагман модели и предшественици.

 

 

В първото ревю от поредицата се съсредоточихме върху дизайна и използваните в корпуса на Mate 10 Pro материали. Отбелязахме появата на различни технологични иновации и разбрахме, че това е един от трите 6” смартфона при които дисплеят заема най-голям процент от лицевата част. Разбира се споделихме с вас и други интересни факти и впечатления. Но да не преразказваме – ако ви е любопитно след като изгледате днешното видео, линк към предходното му ще намерите над тази статия.  

 

История на модела

В историята на марката Huawei има 3 модела Mate които разполагат с 6" диагонал на дисплея. Първият от тях се казваше Ascend Mate 7 който китайците представиха през 2014г. Година по-късно при Huawei Mate 8 от името изчезна Ascend и така до днес, когато имаме в ръцете си Pro. 

Дисплеят на Huawei Mate 9

 

За по-любопитните ще споделим един интересен факт от историята на Huawei. Миналогодишните Mate 9 и Mate 9 Pro бяха с 5.9” и 5.5” диагонал на дисплея, доколкото тази година е обратното Mate 10 Pro e по-големият (6”), а Mate 10 e 5.9”. 

 

Дисплей

Сега вече можем да съсредоточим вниманието си върху Huawei Mate 10 Pro който е първият смартфон нас марката със съотношение на страните 2:1, но за да може да е по-нагледна съпоставката с масовото 16:9, производителят го пише 18:9.

 

Дисплей със съотношение на страните 2:1

 

Това съотношение доказано има своите преимущества при браузване, игра на игри и работа в два отделни прозореца. Единствено в началото ще ви е малко по-нестандартно гледането на видео, но бързо се свиква. Следствие на съотношението - и резолюцията на дисплея също е извън общоприетият стандарт за Full HD 1920х1080. Тук имаме 2166 x 1080 пиксела които водят до 403ppi плътност на пикселите за 1” и 0.063мм размер на всяка от точките. Едва ли ще изненадаме някой ако кажем, че картината която пресъздава дисплея е идеална, още повече, че технологията която са използвали Huawei е OLED. За неговите преимущества пред IPS LCD-тата сме говорили не веднъж и можете да прочетете няколко статии по темата в Digital.bg

 

 

Яркостта на дисплея на Mate 10 Pro е доста висока. В цифри - в X-Rite i1Pro 2 тест средната яркост е 650 cd/m² което е реципрочен резултат с този на Samsung Galaxy Note 8. С тази разлика, че тук разпределението по цялата площ на дисплея е 94%, а при Samsung-а е 93%. Като ориентир, резултати над 85% определяме за добри, така че тези са върхови. Най-добре ще оцените разпределението на яркостта, когато пуснем дисплея единичен цвят – виждате че всичко е равномерно осветено и няма по-светли и по-тъмни петна. Така в комбинация с добрите PPI и контраст, дори след часове постоянна работа с телефона няма да изпитвате повишена умора в очите си.

 

 

Също така, независимо, че дисплеят е почти огледален – при работа под директно насочена светлина, той остава достатъчно добре видим. За картината можем да кажем още нещо - цветовата ѝ гама е много широка - 112% по NTSC стандарт, подходящ за HDR10 съдържание.

 

Стерео Звук

Добрата картина при Huawei Mate 10 Pro върви ръка за ръка с качествен звук. Изключително приятно изненадани оставаме и от вграденото в телефона озвучение. То е стерео – като единият високоговорител е под решетката долу, а другия тук горе. Звукът който възпроизвеждат е не само силен, но и доста басов.

 

 

За да добиете реална представа, във видеото над тази статия можете да чуете един саунд тест в който на друг телефон в страни ще активираме и децибелометър. Mate 10 Pro има два микрофона, като единият е шумоподтискащ и при запис на звук или при провеждане на разговор изолира гласа ви от околни звуци. На споменатото място ще чуете още един тест на звук в който ще ви пуснем запис на глас в шумна среда.

 

Цена

Разбира се, много от вас биха си задали въпроса – „Колко струва Huawei Mate 10 Pro?” Нормално, всеки би искал да прецени, дали устройството е по-джоба му. В това отношение Mate 10 Pro превъзхожда конкурентите си. В България той се предлага за около 1600лв. Като това е съотношението на цените на конкурентите му спрямо него. LG V30 е по-скъп с 12.5%, Google Pixel 2 XL със 17.5%, Samsung Galaxy Note8 с 25%, а iPhone X е по-скъп с цели 44%.

 

Huawei Mate 10 Pro има двойна Leica камера

 

До тук добре, но сигурно имате още много други въпроси, а ние имаме също толкова отговори за тях. В следващата част от видео поредицата която Digital.bg посвети на премиерният Huawei Mate 10 Pro ще разгледаме и тестваме неговият хардуер, софтуер, периферия, батерия и изкуствен интелект. Интересното тепърва предстои.