Вижте още: Huawei Mate 10 Lite - Дизайн и Цена

 

Най-накрая потребителите получават Lite версия на флагман смартфон която има наполовина по-ниска от неговата цена, но в същото време дизайнът и техническите ѝ характеристики почти по нищо не му отстъпват, а дори в някои отношения го и превъзхождат. Това е Huawei Mate 10 Lite който Digital.bg тества специално за вас в продължение на седмица, за да може сега да сподели с вас преките си впечатления от него.

 

Huawei Mate 10 Lite има красив Дизайн и достъпна Цена 

 

В първата част на ревюто което му посветихме, разгледахме дизайн, периферията и материалите които Huawei са използвали за създаването му. Съпоставихме Lite версията с флагмана и направихме сравнения с някои други популярни днес смартфони. Също така отбелязахме на каква цена се продава смартфона в България, къде можем да го очакваме в скоро време и къде ни излиза най-евтино да го купим към момента. Сега е време да продължим със следващият компонент от Mate 10 Lite, който също има сериозно отношение към дизайна му.

 

Дисплей

Дисплеят на смартфона е една идея по-малък от този на Pro версията и с идентичен диагонал с този на класическият Mate 10, който обаче не се продава в България. Пред себе си имаме 5.9" с идентични резолюция и съотноешние на страните с тези на Pro - 1920х1080 пиксела и 2:1 (18:9). Основната разлика идва от там, че при Pro матрицата е AMOLED, доколкото в своята Lite версия Huawei са интегрирали IPS LCD. Да, картината на Pro определено изглежда по-жива, ни и качеството на тази при Lite никак не е за подценяване. 

 

 

Както и сами виждате, имаме идеално цветопредаване с добра детайлност. Яркостта е над средната, а зрителните ъгли са високи, с минимално изменени на бялото при почти водоравна гледна точка. При съвременните смартфони както вече споменахме, дисплеят е и част от дизайна. Това се отнася с пълна сила и за Mate 10 Lite, който има FullView дисплей с минимална рамка. В този ценови клас няма друг смартфон който да може да се похвали че дисплеят заема близо 78% от лицевата част на смартфона.

 

При Huawei Mate 10 Lite и Mate 10 Pro, Fingerprint се банира върху гърба на телефона 

 

По тази причина, също както и при Mate 10 Pro, Fingerprint сензорът е изнесен върху гърба на Lite. Тествайки го отчитаме, че той работи безпроблемно и бързо. Като цяло Huawei са една от марките при които по традиция Fingerprint работи без проблеми.

 

Хардуер

В основата на хардуера на Mate 10 Lite стои централен процесор Huawei HiSilicon Kirin 659. Той е8-ядрен, 64-битов, 16nm и съчетава два 4-ядрени ARM Cortex-A53 на 2.36 GHz и 1.7 GHz.

 

 

Целта е при по-леки задачи да е активен този с по-ниска тактова честота, а едва когато имаме по-сериозни натоварвания като например игра на игри, на помощ да идва и вторият. Партниращият графичен процесор е ARM Mali-T830 МР2 на 900 MHz, а RAM паметта цели 4GB. Въпросното CPU вече сме срещали при смартфоните Huawei Nova 2 и Nova 2 Plus които китайският бранд представи през месец Май. Kirin 659 използват още Huawei Nova 2i, Huawei Maimang 6 и Huawei Honor 9i. Но не се бъркайте, това е същият този Mate 10 Lite, различни са само имената му за различните пазари. В случая Малайзия, Китай и Индия.

 

Huawei Mate 10 Lite е познат още като Huawei Nova 2i, Huawei Maimang 6 и Huawei Honor 9i

 

В Bemchmark резултати от тестове, този процесор е средно с 4-5% по-добър от предшественика си Kirin 658 и го превъзхожда по още няколко други показателя, като например Bluetooth който тук е версия 4.2. Общите ни впечатление от работата на харфуера са добри – дори при по-сериозни натоварвания, той не изпитва явни затруднения. Сигурно обаче ви е по-интересно да разберете, как вървят игри на Huawei Mate 10 Lite?

 

 

Тестваме телефона първоначално със зомби шутъра Dead Trigger 2, където на висока графика отчитаме 56fps. Следва малко игра на рейсинговата Asphalt 8: Airborne където предвид по-високите графични изисквания, кадрите в секунда спадат до 28fps. Като база за сравнение, една идея по-високи резултати постига Huawei P10 Plus при който централният процесор е Kirin 960, а графичният Mali-G71 MP8.

 

 

В този момент на сериозно натоварване, по традиция измерваме и температурата на корпуса на тестваните от нас устройства. Тук тя е средно 32 °C, което определяме за добър резултат. За него основно допринасят изцяло металният корпус и шаси на смартфона.

 

Батерия и Софтуер

Всичко изброено до тук се захранва от Li-Ion акумулаторна батерия с 3340 mAh заряд. По време на тестовете ни те се оказват достатъчни за средно 2 дни комбинирана работа с едно зареждане.

 

Операционната система е Android 7.0 с EMUI 5.1 интерфейс

 

Ориентирането в Huawei Mate 10 Lite става лесно. Той работи под операционна система Android версия 7.0 в комбинация с потребителски интерфейс EMUI 5.1. Вградената в смартфона памет е 64GB, като към тях посредством, четецът на microSD карти памет могат да се добавят до още 128GB.

 

Свободни за потребителски нужди са около 50GB от общо 64GB

 

Вече познавате добре премиерният смартфон Huawei Mate 10 Lite, но остана единствено да ви покажем как снимат камерите му, защото те за първи път са цели 4 на брой и имат няколко специални функции.

 

 

А сега, в случай, че сте пропуснали да гледате първата част на видео ревюто което посветихме на Lite версията на Mate 10, директен линк към нея сме приложили над тази статия.