Huawei произвеждат собствена серия процесори за смартфони, с което диференцират своите устройства от конкурентите предложения с Android. Китайският гигант също така вече експериментира с разработването на хардуер за настолни компютри. Това е част от стратегията им да намалят зависимостта си от външни партньори, особено американските компании.

Специалистите на Huawei работят над модифициран ARM процесор, който доразвива "3-5-2" концепцията за заместване на чуждия хардуер от публичната инфраструктура на страната до 2022г. Реализацията на този проект означава, че Китай спират да доставят хардуер от външни компании, тъй като ще създават сами всички необходими компоненти. 

Китайският производител вече разполага с прототипи на 24-ядрен процесор за компания, който е базиран на ARM архитектури. Кодовото име на настолния компютър е "Pangu" и ще бъде оборудван с Kungpeng 920 3211К, който е BGA модул с големина от 60х75 милиметра и е прикрепен към дънната платка, съобщава TechSpot.

 

 

Предвидена е поддръжка за до 64GB DDR4 RAM памет, оперираща на 3200MHz., както и три PCle 3.0 слота за разширяване (един х16 порт, един х4 и един х1 портове). Опциите за съхранение включват два M.2 слота и шест SATA 3.0 порта.

Базовият модел от серията ще е наличен в осемядрена конфигурация и се казва Kungpeng 920 2249К. Tози модел има 16GB RAM и 256GB DTST SSD и Yeston RX 550 видео карта. В този случай операционната система е Unified Operating System (UOS), която е базирана на Deepin дистрибуцията на Linux. 

Платформата е разработена от Tongxin Software като потенциално алтернативно решение на Windows за компютрите, които се продават в Китай. Предстоящият хардуер на компанията попадна в базата данни на бенчмарк тестове, разкриващи повече за производителността, която ни очаква.

Huawei Kungpeng 920 демонстрира по-добро представяне на някои тестове от Intel Core i9-9900K. Така например процесора завършва Blender BMW за 11 мин. и 47 секунди вместо 16 мин, и 45 секунди на своя конкурент.

 

Oще от Digital: Какво знаем за първият десктоп компютър на Huawei преди премиерата му – цена, дизайн и технически характеристики (Видео)