Huawei успяха да изпреварят всичките си конкуренти с представянето на първия 7-нанометров процесор за смартфони Kirin 980. Премиерата бе в края на миналата година и компанията вече работи над следващия си чип от висок клас. Едва ли е изненадващо, че архитектурата ще се казва Kirin 985, като масовото производство ще стартира преди края на тримесечието. Новият чип на Huawei ще се създава във фабриките на TSMC, предаде GizmoChina. 

 

 

Голямото предимство ще бъде преминаването към 7-нанометровата EUV (Extreme Ultraviolet Litography) технология, която е с кодовото име N7+. Подобренията в този процес ще направят смартфоните с Kirin 985 едновременно по-бързи и по-евтини. Интересна подробност е, че TSMC първо ще изпълнят поръчките на Huawei, а след това ще стартират производството на Apple A13 процесора, който ще видим в тазгодишните версии на iPhone.

 

 

Премиерата на първите устройства с Kirin 985 ще има ключово значение за амбициозните цели на компанията да продаде над 250 млн. смартфона през 2019г. Ако успеят да го направят това ще ги превърне в още по-сериозен конкурент на Samsung и дори може да ги превърне в глобален лидер в мобилната индустрия. Със сигурност, обаче събитята в пазара на смартфони ще бъдат доста динамични през втората половина на годината. 

 

Oще от Digital: Кои са най-добрите процесори за смартфони с изкуствен интелект