Huawei се утвърдиха като един от водещите производители на смартфони и сами разработват процесорите за своите устройства. Китайският гигант вече работи усилено над мощния Kirin 970, с който работят Huawei P20 и P20 Pro. Последните данни на GizmoChina разкриват, че Huawei ще се опитат да се превърнат в първата компания в мобилната индустрия, която представя 7-нанометров процес. Едва ли е изненадващо, че предстоящата архитектура ще се казва Kirin 980 и се очаква да бъде произведена с усъвършенствана технология на TSMC.

 

Mасовото производство на този чип ще стартира още до края на настоящото тримесечие, което ще осигури важно предимство на Huawei пред останалите производители на смартфони с Android. Компанията ще спази традицията и ще използва за първи път Kirin 980 в смартфона  Huawei Mate 20 Pro, чиято премиера най-вероятно ще стане факт през есента. Според непотвърдена информация Kirin 980 отново ще използва специализирано звено с изкуствен интелект и ще предложи много по-мощен графичен чип от своя предшественик.

 

Новият процесор също така ще има Cortex-A75 ядра, които работят на по-висока тактова честота. Преминаването към 7-нанометрова технология е важно, тъй като ще позволи на смартфоните да са едновременно по-бързи и да консумират по-малко енергия. Тук е момента да отбележим, че Samsung и Qualcomm също тестват подобни архитектури и скоро ще са готови с първите си 7-нанометрови процесори. Много е вероятно масовото навлизане на повече смартфони с подобни процесори да стане факт през следващата календарна година.

 

Още от Digital: Защо процесорите за смартфони вече използват изкуствен интелект