Huawei официално представи  Kirin 980 – нов процесор за смартфони, която ще изведе на още по-високо ниво развитието на мобилния изкуствен интелект. Kirin 980 е първият чипсет, произведен по 7-нанометровия процес на компанията Taiwan Semiconductor Manufacturer Company (TSMC), и съчетава най-добрите в класа си работа, ефикасност, функции за свързаност и изчислителната мощност на новия Dual NPU AI.

 

 

 

Високотехнологичния 7nm процес на TSMC позволява на Kirin 980 да помести 6,9 милиарда транзистора в едва 1cm2, което е 1,6 пъти повече в сравнение с предишното поколение. Сравнен с предишния 10nm процес, новият 7nm процес осигурява 20% по-висока производителност и 40% по-висока енергийна ефективност на чипа.

 

Kirin 980 е също така първата SoC,(system on chip) система, базирана на процесорните ядра Cortex-A76, които са със 75% по-мощни и с 58% по-ефикасни в сравнение с тези от предходното поколение. Huawei използва иновативна Kirin CPU подсистема с Flex-Scheduling технология, която създава тристепенна структура на енергийна ефективност, състояща се от две високопроизводителни ядра, базирани на Cortex-A76, две високо ефикасни ядра, базирани на Cortex-A76 и четири екстремно ефикасни Cortex-A55 ядра.

 

 

Tова решение насочва най-интензивното натоварване към по-големите и производителни ядра, за да се осигури постоянна производителност, а ултра ефективните ядра се грижат за ежедневните, по-леки дейности, залагайки на екстремна енергийна ефективност. По-високата скорост на работа на Kirin 980 в сравнение с неговия предшественик позволява по-бързо зареждане на приложенията, по-удобен мултитаскинг и цялостно по-плавно потребителско изживяване.

 

 

Графиката във видеогрите, в това число и мобилните, се разви неимоверно през последните години. За да отговори на тази тенденция, Huawei интегрира в Kirin 980 специален графичен процесор Mali-G76 GPU, който ще посрещне нуждите и на най-запалените геймъри. Той предлага 46% по-добра графична мощност и 178% по-висока енергийна ефективност в сравнение с предходното поколение графичен процесор. Mali-G76 работи още с иновативна технология, позволяваща на изкуствения интелект да изчисли доколко съответната игра натоварва системата и да разпредели работния обем равномерно, за да може играта да продължи да върви гладко.

 

 

Най-новата Kirin система поставя началото на нова епоха в развитието на работещия в устройството изкуствен интелект. Dual NPU aрхитектурата на Kirin 980, представляваща архитектура на двойна невронна мрежа, предлага изкуствен интелект с по-високи процесорна мощ и интелигентност. Синергията между двете невронни мрежи осигурява Dual NPU система за разпознаване на изображения, която е значително по-мощна от простата сума на работата на двете поотделно. Kirin 980 може да разпознава 4500 изображения в минута, което е 120% повече в сравнение с Kirin 970 – още едно нагледно доказателство за лидерската позиция на Huawei в областта на работещия в устройството изкуствен интелект. Освен това Kirin 980 работи и с познати фреймуърк системи като Caffee, Tensorflow и Tensorflow Lite, осигурявайки набор от инструменти за по-лесната разработка на On-Device AI, което позволява на разработчиците да усвоят по-лесно изчислителната мощност на Dual NPU.

 

 

В търсене на най-добрата технология за мобилна фотография Huawei инсталира своята ISP технология от четвърто поколение в новия Kirin 980. Освен 46% процента по-бърз пренос на данни в сравнение със своя предшественик, тя предоставя и по-гладко функциониране на многокамерна конфигурация, както и нова HDR технология за възпроизвеждане на цветове, която може да регулира контраста в различни части на една снимка. Освен всичко това Kirin 980 притежава и Multi-pass технология, която позволява премахването на определени обекти (артефакти) от една снимка, без това да навреди на качеството на изображението – технология, която е много полезна при заснемането и обработката на снимки при слабо осветление. Още една нова характеристика на ISP е подобреното проследяване на движение. Когато фотографът се опита да заснеме движещ се обект, ISP разпознава обекта с 97,4 % процента точност, правейки възможно за всеки да улавя дори най-непредсказуемите и неочаквани моменти.

 

Възходът на видеоцентричните социални мрежи доведе до повишено търсене и развитие на технологии за видеообработка. Kirin 980 е крачка напред и в тази насока, позволявайки на камерата да снима с 33% по-малко закъснение.

 

За да подобри изживяването на потребителите, използващи Kirin 980, Huawei прибави и първата по рода си система, поддържаща LTE Cat.21, чиято максимална скорост на сваляне достига 1,4 Gbps. В допълнение, Kirin 980 поддържа carrier aggregation технологиите дори в различни честотни спектри, така че потребителите могат да се наслаждават на тази висока скорост независимо къде се намират и в мрежата на кой мобилен оператор са.

 

Още от Digital: Huawei са продали повече смартфони от Apple през второто тримесечие на 2018г.