Huawei инвестират все по-сериозни средства в разработката на собствен хардуер и добър пример са процесорите Kirin. Премиум смартфони като предстоящите Huawei P40 и P40 Pro ще използват 7-нанометровия Kirin 990. Китайският производител, обаче вече е стартирал усилена работа върху наследника на този чип, който закономерно ще се казва Huawei Kirin 1020. Най-голямото предимство на подобрения чип ще бъде преминаването към по-добра 5-нанометрова технология за производство.

 

 

За сравнение Huawei Kirin 990 е базиран на 7nm+ ЕUV процес, като очакванията са новия процесор да предложи с около 50% по-висока производителност. Първият смартфон с Kirin 1020 ще бъде Huawei Mate 40, чиято премиера ще е през третото тримесечие. Освен по-бързата скорост потребителите ще получат и по-дълъг живот на батерията заради 5-нанометровия Kirin 1020. Водещ принос ще имат Cortex-A78 ядрата за сметка на Cortex-A76 архитектурата, която се използва от Kirin 990.

 

На този етап няма данни за другите технически спецификации на новия процесор. Ако всичко върви по план премиерата вероятно ще е факт през третото тримесечие. IFA 2020 в Берлин през септември изглежда като подходяща възможност да видим Huawei Mate 40. Все пак има доста време и разнообразни фактори биха могли да повлияят на настоящите планове на китайския производител. Търговските отношения между САЩ и Китай също са пряко свързани със стратегията на Huawei в индустрията.

 

Oще от Digital: Huawei предлага на разработчиците 90% от приходите от AppGallery