Китайският производител подготвя премиерата на флагманите от серията Huawei Mate 40, които ще видим на специално събитие през октомври. Потребителите ще могат да избират между четири конфигурации на смартфоните, които предлагат различно съчетание от характеристики.

Едно от най-сериозните подобрения, което ни очаква в Mate 40 е интеграцията на 5-нанометровия Kirin 1020 процесор

Преминаването към 5nm технология ще гарантира едновременно по-бърза скорост на работа, но и по-дълъг живот на батерията. Аpple се очаква да бъде другата водеща компания, която ще използва 5-нанометров процесор в премиум смартфон.

Това ще стане с премиерата на iPhone 12, която ще е на 8 септември. Няколко седмици по-късно появата на Huawei Mate 40 ще изостри значително конкуренцията в индустрията. В интернет изтекоха данни, които разкриват малко повече детайли за възможностите на Kirin 1020.

Според наличната информация 5-нанометровия процесор на Huawei ще бъде по-голям като размери от Apple A14 Bionic. Успоредно с това се очаква Kirin 1020 да бъде и по-скъп за производство.

 

 

Все пак мобилният процесор ще бъде с по-компактни размери от планираната ARM SoC архитектура на Apple за компютрите с бранда MacBook. Абсолютно същото може да се каже за цената, тъй като Kirin 1020 ще е позициониран между двата чипа на своя конкурент. 

От една страна 5-нанометровия процесор на iPhone 12 ще бъде по-евтин, но от друга ARM SoC ще е по-скъп от Kirin 1020, съобщава GizChina. Все още не разполагаме с резултати от бенчмарк тестове, които да разкрият каква производителност да очакваме в предстоящите архитектури. 

Със сигурност цената ще бъде един от важните фактори за популяризирането на Huawei Mate 40 на световния пазар. Ако Huawei успеят да го направят по-достъпен от iPhone 12 и предложат още по-сериозни подобрения по отношение на камерите определено могат да продължат с доброто си представяне при смартфоните

Тепърва ще научаваме повече за техническите спецификации на Kirin 1020, което може да се случи на тазгодишната конференция с разработчиците на Huawei планирана за 10-12 септември.

 

Oще от Digital: Huawei Mate 40 и Huawei Mate 40 Pro ще имат 6.7" или 6.8" извити дисплеи