Huawei доминират пазара на телекомуникационно оборудване и са добре познат бранд в пазара на смартфони. Китайският производител има сериозен принос за изграждане на 5G инфраструктура в много държави, включително и в Европа. Флагманите от Huawei P и Mate Series са утвърдени брандове в световния пазар на смартфони.

Мобилната дивизия на Huawei, обаче остана силно засегната от търговските санкции на САЩ, които от две години не позволяват на компанията да развива своята екосистема от смартфони и мобилни услуги.. Впечатляващият дизайн и иновативните камери на Huawei P Series превърна Huawei в единствения реален конкурент на Apple и Samsung, но попадането в "черния списък" промени драстично ситуацията.

Търговските мерки срещу Huawei са причината новите смартфони на компанията да нямат официален достъп до приложенията в Google Play. Невъзможността да се купува хардуер от водещи производители като Qualcomm и MediaTek ограничи значително възможностите за развитие на Huawei в пазара на смартфони.

 

 

Тазгодишната серия от флагмани на Huawei също бе отложена няколко пъти, но компанията се справи с проблемите и представи Huawei P50 серията. Смартфоните използват Qualcomm Snapdragon 888 4G процесори, тъй като Huawei не разполагат с достатъчно Kirin чипове. Това лимитира Huawei P50 и Huawei P50 Pro до 4G свързаност, но според някои анализатори ще видим 5G версии на смартфоните преди края на 2021г.

Въпреки затрудненията Huawei са уверени, че ще продължат да са източник на иновации в мобилната индустрия. Председателят на Huawei, Гуо Пинг смята, че проблема може да бъде решен в дългосрочен план, но това изисква ефективни действия от двете страни. В момента китайският гигант не попада в първите пет производители на смартфони.

Huawei продължават да оперират извън популярния Honor бранд, който бе продаден, за да се осигури оцеляването на китайския гигант в мобилната индустрия. Възстановяването на бизнеса със смартфони ще бъде дълъг и сложен процес, но компанията е сигурна в своя успех.

 

Oще от Digital: Huawei ще произвеждат собствени процесори Kirin през 2022г.