Вече ви информирахме, че HongMeng e операционната система на Huawei, която ще замести Android. Китайският производител също така иска да създаде и самостоятелен магазин за мобилни приложения. Този портал ще има важно значение за позициите на Huawei, ако твърде дълго бъде блокиран достъпа им до Android и Google Play. Въпросният проект вече е стартирал, като компанията си партнира с Aptoide в разработването на алтернатива на Google Play в бъдещите им устройства, съобщава GizChina.

 

Информацията за сътрудничеството между двете страни бе потвърдена от шефа на Aptoide, Пауло Трезентос. Припомняме ви, че компанията е с португалски произход и не е засегната от търговските санкции на САЩ и вече си партнира с Oppo. Всъщност Aptoide е алтернативен магазин за мобилни приложения, в който има над 900 хил. заглавия за смартфоните с Android. Успоредно с това Huawei предлагат на потребителите достъп до свой портал с името App Gallery, който, обаче се отличава с доста по-ограничен избор. 

Все още не знаем детайли за конкретните им планове, но изглежда логично колекцията от съдържание на Aptoide да бъде интегрирана към App Gallery. Toва партньорство е само част от стратегията на Huawei да изградят мащабна екосистема, която да отстрани изцяло зависимостта им от Android и Google Play. В следващите седмици вероятно ще разберем повече за плановете на Huawei да популяризира новата си генерация смартфони, дори ако нямат достъп до най-голямата операционна система в мобилната индустрия.

 

Oще от Digital: Huawei получиха временен лиценз за Android с продължителност от 90 дни